Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

„A terhes nők szinte ragyognak” Mi az igazság?

a terhes nők szinte ragyognak
„Gyakran mondják, hogy a terhes nők szinte ragyognak! Én erre csak azt mondom, hogy: persze, mert állandóan izzadnak.”
Jessica Simpson idézete elsőre viccesnek tűnik, de valójában megrendítően őszinte. Különösen az első terhesség jelenthet sokaknak hatalmas változást, mind fizikailag, mind érzelmileg, de tévedés azt gondolni, hogy ez mindig mindenkinek szükségszerűen nagy teher. ⚖︎
Nincs kedved olvasni?
Hallgasd meg Podcast-ben:
 Vagy kövess be és hallgasd a kedvenc platformodon:


Ami ráébresztett megbecsülni a terhességem szépségét
🙃 Szeretnék megosztani veled egy személyes történetet, amiből megértettem egy nagy igazságot, és ami miatt már egész máshogy gondolkodok. Amikor terhes lettem, nem éreztem magam annyira szépnek, hogy kismama fotókat 📸 készíttessek vagy kismamaruhákban hirdessem az állapotosságomat. Féltem mások ítéletétől és kritikáitól. Szerettem volna élvezni a terhességemet, de az állandó vizsgálatok és orvosi 🩺 ellátás miatt inkább betegségnek, mint áldásnak éreztem.
Úgy érzetem, hogy a terhességem alatt sok nehézséggel kellett szembenéznem, mind fizikai, mind érzelmi szempontból. Féltem az elhízástól és a terhességi cukorbetegségtől. 🩸 Nem éreztem magam szépnek, és aggódtam a gyermekem egészségéért is.
Mígnem történt valami, ami egyszeriben megváltoztatta a dolgokat. Egy várandós barátnőm rossz hírt kapott a babája fejlődéséről. 😟 S ez ráébresztett valami fontosra. Azokban a napokban eldöntöttem, hogy más perspektívába helyezek mindent. ↪

Hogyan változtatta meg a terhességem a gondolkodásomat?

Tudatosan eldöntöttem, hogy élvezem fogom a terhességemet, és elfogadom az ezzel járó változásokat. Eszembe juttattam, hogy korábban is megküzdöttem már nagy változásokkal, krízisekkel, és ott is az informálódás a „Váratlanra való felkészülés” jelentette a megnyugvást.
⚠ Ezért tudatosabban figyeltem az érzelmi hangulatomra, elfogadtam, hogy lesz hullámzás. Az egészségügyi vizsgálatok során nem a negatív hírek elkerülésére koncentráltam, hanem arra, hogy milyen kapcsolatba kerülhetek a babámmal, a kibontakozó anyaságommal.
De ez az utazás nem volt könnyű. A terhesgondozás oly’ erősen fókuszál a betegségre, és nem összpontosít a fejlődő személyre, a növekvő babára, a lombot hajtó és virágba boruló anyaságra, szülőségre. 🌳
Vagyis tudatosan le kellett építenem a negatív szuggesztiót, és helyette magamra figyeltem és tanultam az érzelmeimről, a testem működéséről. Annak érdekében pedig, hogy megerősítsem az élhetőbb, megküzdhetőbb jövőképet, alaposabban, lépésről lépésre tanultam a 👶 babagondozásról, szoptatásról, vagyis a ránk váró feladatokról.
Mint egy csúcsra törő hegymászó⛰︎, alaposan megvizsgáltam a térképet,🗺️ a rám váró hegyeket, völgyeket, és tudatosítottam, hogy rajtam múlik, hogy a célhoz vezető út élvezése is fontos legyen majd nekem, hogy már a tervezéstől kezdve is boldog legyek. 🙂
érzelmi és fizikai változás szükségszerű a terhes nőknél, így az izzadás is természetes

„Hogyan legyél felkészült és magabiztos várandós: Értsd meg a kulcsigazságot és légy nyitott az érzelmeidre”

👉︎ Te is hasonló kihívásokkal és félelmekkel, negatív rémképekkel, nehéz jövőképpel szembesülsz a várandósságod alatt?
Szeretnélek megnyugtatni, hogy csak egy dolgod van, értsd meg ezt a kulcs 🗝️igazságot:

Rendben van, minden, amit érzel. ✔️

Fogadd el, hogy közeleg a változás, már benne is vagy, de ez nem leküzdhetetlen, nem megugorhatatlan, egyszerűen csak készülj fel jobban az előtted álló útra, tudatosabban.
És ami a legfontosabb: Mutasd ki az érzéseidet, és beszélj róluk szeretteiddel. 🗣︎
Lássák már végre, hogy ez a változás érzelmi és fizikai hullámzással is jár, de ez tökre rendben van.
Hogy akkor segítsenek, s akkor adjanak tanácsot, akkor mondjanak véleményt, ha kérdezed őket, és ne akarják megoldani helyetted a te dolgaidat, érzéseidet, ne érezzék kötelezőnek, hogy beleszóljanak, mert neked is ez egy önismereti út.
És hogy ha úgy érzed, hogy elakadtál, aggódsz, akkor bátran és közben a legtermészetesebb igénnyel, kérj segítséget és megfelelő információt. ℹ️

„A terhes nők szinte ragyognak” Foglaljuk össze, hogy mi az igazság?

  1. A terhesség alatt átélt érzelmi hullámzásom saját élménye is arról tanuskodik, hogy hogyan tudtam magámat felkészíteni az előttem álló feladatokra és kihívásokra, amit a várandósságom hozott. S bár a terhesség bizonyos szempontból nehéz lehet, az is lehet egy élvezetes és fejlődést jelentő időszak, ha tudatosan készülünk rá.
  2. Bátorítalak, hogy nyílj meg az érzéseidről és beszélj róluk szeretteiddel. A változásokkal járó félelmek és aggodalmak természetesek, és fontos, hogy megfelelő támogatást és információkat kapj Te is, de ez nem jelenti azt, hogy másoknak meg kell oldaniuk helyetted a dolgokat.
  3. Vagyis a terhesség egy olyan időszak, amikor személyes fejlődés, kívások és örömök is érhetnek téged. Fontos, hogy elfogadd és megértsd az ezzel járó érzelmi hullámzást, a szinte szükségszerű változást, de természetes, ha kérsz segítséget és megfelelő információt, ha alaposan felkészülsz, magabiztosabb leszel.
🚩 Jusson mindig eszedbe, a várandósságod kihívást jelent, de egyben a hatalmas növekedés és az öröm időszaka is.

Foglalj időpontot a baba-mama szakértőhöz!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

11-stresszkezelo-otlet

11 stresszkezelő ötlet, amit várandósként megtehetsz a mentális egészségedért

A várandósság sok örömet és izgalmat hoz, de ugyanakkor stresszel is járhat. Ez a cikk 11 ötletet ad, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében és a mentális egészséged megőrzésében.
ritusok_hiedelmek

Rítusok és hiedelmek a várandósság idején

Az életünk változások sora, de egy nő életében a legnagyobb testi-lelki és környezeti állapotváltozás, átalakulás a várandósság és a szülés időszakában zajlik. Milyen hiedelmek és rítusok veszik körül a nőket ebben az időszakban? Lehet, hogy van olyan, amit nem ismertél?
szurovizsgalat

Ne maradj le a kötelező és ajánlott vizsgálatokról

Már a gyermekem születése előtt is aktívan segítettem a családoknak abban, hogy gyermekükkel milyen életkorban milyen szűrővizsgálatokon kell, illetve érdemes részt venniük.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!