Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

11 stresszkezelő ötlet, amit várandósként megtehetsz a mentális egészségedért

A terhesség egy csodálatos és izgalmas időszaka lehet az életünknek, azonban sokak számára mégis stresszes és akár nyomasztó is lehet. Az egészségetekért való aggódás, vagy a szükséges dolgok várható anyagi terhe nyomasztóan hathatnak rád is. De ne hagyd, hogy legyűrjön a mindennapi stressz-lavina. Itt van 11 stresszkezelő ötlet, amit megtehetsz a mentális egészségedért, amíg várakozol a baba érkezésére.

Nincs kedved olvasni?
Hallgasd meg Podcast-ben:
11 stresszkezelő ötlet várandósoknak
Vagy kövess be és hallgasd a kedvenc platformodon:1. Menj aludni, ha megszólal a vekker!

Rosszul tetted, ha eddig az órát csak az ébredéskor használtad. A te órád akkor (is) szóljon, ha ideje aludni menned. Az elegendő alvás elengedhetetlen a jó egészséghez, különösen a terhesség alatt. Állíts be egy ideális időpontot, amikor már ágyban kellene lenned, és tartsd is be azt, még akkor is, ha ezzel le kell mondanod néhány kedvelt tevékenységről, például a filmnézésről vagy baráti találkozóról. A jól kipihent test és lélek megkönnyíti a terhességgel járó kihívások kezelését.

2. Tedd félre azokat a dolgokat, amitől a hideg is kiráz!

A terhesség alatt még fontosabb, hogy figyelj az érzelmi állapotodra és kerüld azokat a dolgokat, amik fokozzák a stresszt vagy szorongást benned, vagy azt, ami feldühít. A híradó nézés vagy a negatív hírek olvasása begyűrűzhetnek és akár megmérgezhetik az amúgy nyugodt mindennapokokat.

 • Ha nehezedre esik a házimunka, akkor egyszerűsítsd feladatokat vagy kérj segítséget a párodtól, családtagoktól, vagy találj ki energiatakarékos ötleteket.
 • Ha neked már a konyhapult mellett állás gondolatától is bedagad a lábad, akkor fontold meg, hogy hetente néhányszor a főzés helyett a kedvenc helyi éttermedből rendelj kaját.

Az időd és az energiád megtakarítása segít abban, hogy jobban oda tudj figyelni a testedre és a szükségleteire a terhességed alatt is.

A 11. stresszkezelő ötlet egyeike, hogy használj relaxációs technikákat a várandósságod alatt is a mentális egészségedért.

3. Tájékozódj és légy tudatosabb – relaxációs technikák a stresszkezelésre

A terhesség sok fizikai és érzelmi változást hozhat. Fontos, hogy vigyázz magadra, testileg és lelkileg egyaránt. Hasznos lehet kipróbálni a frissítő és/vagy relaxációs technikákat, mint például meditációt, jógát, mély légzést vagy vizualizációt, hogy megnyugtasd az elmédet, és csökkentsd a stressz szintedet bármikor.

Ezek a módszerek segíthetnek abban is, hogy kapcsolatot teremthess növekvő babáddal, és elősegítsd az általános jóhangulatodat.

4. Tervezz új kalandokat, hiszen nemcsak a pihenés tud feltölteni

Lehet, hogy korábban nagyon aktívan sportoltál, de most, hogy várandós lettél mindent abbahagytál, mert káoszos információid vannak arról, hogy mit szabad és mit nem? Akkor először is:

 • Keress hiteles információkat arról, hogy milyen testmozgást végezhetsz bizonsággal! Tévhit, hogy minden mozgásforma tiltott lenne. Persze lehet, hogy te is extraaktív életet éltél, sok-sok utazással, mozgással, és most tényleg úgy érzed, hogy semmire nincs energiád. Ennek ellenére még nem kell lemondanod az új élményekről!
 • Tervezz meg legalább egy megvalósítható kalandot a következő 2 hétre, mint például egy új étterem kipróbálása, egy festői autóút vagy egy helyi park felfedezése.

Az ilyen új élmények feltöltődést jelenthetnek, és segíthetnek abban is, hogy megtaláld az egyensúlyt a pihenés és az aktív tevékenységek között.

Tervezz új kalandokat, hiszen nemcsak a pihenés tud feltölteni

5. Irányítsd, amit tudsz!

A várandósság egy életszakasz változását hozza. Így ilyenkor is hasznos lehet felismerni és irányítani azokat a dolgokat, amelyeket te magad tudsz befolyásolni.
Előfordul, hogy zsong a fejed a feladatoktól, a „még a baba érkezése előtt jó lenne, ha meglenne” feladatoktól, de ne hagyd, hogy az élet kaotikus és kontrollálhatatlannak tűnő legyen, összpontosíts azokra a dolgokra, amelyeket irányítani tudsz.

 • Hozz létre egy rutint a napi tevékenységeidhez!
 • Rangsorold a feladatokat, hogy szervezett legyél és jó úton haladhass!

Lehet, hogy ez így elsőre nehéz, vagy nagy kihívás, de ezen könnyen lehet segíteni egy szokásrendező időnaplóval vagy egy perinatális mentorral. Egy kis fegyelem sokat segít a nyugalom megőrzésében.

6. „Minden jó, ha a vége jó” – fejezd be a projekteket!

Egy feladat befejezése bizsergetően kielégítő és üdítően kifizetődő élmény lehet, és ráadásul nagyszerű módja annak, hogy megjelölj egy különleges időszakot az életedben. Válassz olyan projektet, amelyet valóban végrehajthatsz:

 • Például tanulj meg egy új zongoradarabot vagy gitárszólót!
 • Esetleg készíts babatakarót!
 • Vagy főzz egy bonyolult receptet,
 • Mesélj, posztolj róla és légy büszke arra, hogy a várandósságod alatt ezt megcsináltad!

Ne feledd, hogy a babavárás időszaka nemcsak a babás életre fókuszálhat, anyaság nem az egyetlen dolog, amivel „azonosíthatod majd magadat”, ez az idő érted is van, a nőért, aki anya lesz, de akinek saját érdekei, vágyai és kívánságai is vannak.

7. Csak egy nagy kérdéssel foglalkozz!

A nagy döntéseken való töprengés nyomasztó és kimerítő lehet, mégis imádjuk csinálni. Javaslom, hogy:

 • Válassz egyet a folyamatban lévő tömérdek kérdés közül, ami mostanában vagy már régóta foglalkoztat, és hozz meg egy döntést, vagy informálódj, de csak egy témakörben.
 • Kerüld el a túlterhelést, fókuszálj egy kérdésre!
 • Ne töprengj azon se, hogy melyik legyen, csak válassz ki egyet, és csak erre az egy kérdésre keress választ!

A lényeg, hogy tegyél meg EGY konkrét lépést, érj el egy konkrét sikert. Az, hogy ténylegesen cselekszel, csökkentheti a szorongást, és segíthet abban, hogy jobban irányítsa az életedet.

8. Szervezz és tervezz:

Amíg várod, hogy találkozz a kisbabáddal a fészekrakó ösztönöd ezerrel dübörög. Használd jól ezt az energiát!

 • Gondold át, hogy a szülés utáni napokban kire számíthatsz, kitől kérhetsz segítséget a házimunkánál, bevásárlásnál, főzésnél. Legjobb, ha olyan dolgokat is kérsz, amire más nem is gondol, ami énidőt ad, és feltöltődést a kisbabás napok első időszakára is.
 • S ha nem akarod vásárlásra elszórni a 10 éves megtakarításotokat, akkor írj listákat, ötleteket a tudatosabb babakelengyéhez.
 • Gondold végig, hogy melyek azok a dolgok, amiket te szeretnél beszerezni, kiválasztani, mi az, amit ajándékként vagy akár használtan is beszerezhetsz.

„All you need is love” – a szeretet körülvesz minket, használd ki!

Most 3 olyan ötlettel érkezem, ami e fenti gondolat köré rendeződik.

Hozd be az emlékeket a mindennapokba, így segítsd a várandósságod alatt a mentális egészségedet

9. Hozd be az emlékeket a mindennapokba!

Az emlékek megőrzése és ápolása fontos része a várandósság időszakának. Gondold végig, hogy:

 • Milyen élményeket szeretnél majd átadni a kisbabádnak, kik azok a rokonok és barátok, mik azok a helyek, amelyekről szeretnél neki mesélni?
 • Neked is jó érzést hozhat az emlékek felidézése. A baráti vagy a családi fotók átlapozása is megnyugvást és örömet jelenthet a stresszes időkben, de ha ezeket még ki is nyomtatod, albumba rendezed (vagy kiteszed a lakásban), szinte behozod őket a mindennapokba.

Ez az egyszerű cselekedet melegséget és erőt hozhat a mindennapokba, ráadásul a babádnak is egy különleges élményt adhat.

Kapcsolódj a szeretteidhez! Szánjon időt a beszélgetésekre a közös időtöltésekre akár egy parkban fekve a szerelmeddel stresszmentesen élvezheted a várandósságodat

10. Kapcsolódj a szeretteidhez!

A terhesség alatti mentális egészség egyik fontos eszköze, ha a szeretteiddel való kapcsolattartásra is megfelelő időt fordítasz.

 • Szánj időt a beszélgetésekre, legyen az személyesen vagy virtuálisan, azokkal az emberekkel, akik támogatnak téged és pozitív hatással vannak rád.
 • Ugyanakkor engedd el azokat, akik negatív gondolatokkal „mérgeznének”.

Tartsd a fókuszt a jó dolgokon, és keress olyan barátokat, akik támogatnak és biztatnak a terhesség alatt és azután is. Legyen számodra jó jel az, ha meghallgatnak, segítenek eloszlatni a kételyeket és nem saját élményeikkel traktálnak.

Tapasztalatom alapján legnagyobb segítség ilyenkor egy olyan perinatális szakember, aki tudja, hogy sok jó út van, sokféle helyzetből ki lehet hozni azt, ami számotokra a legjobb lesz. Engem is kereshetsz!

Ne válaszd a magányt, ismerkedj más várandós anyákkal, terhestornán, jógán vagy online csoportokban.

11. Ne válaszd a magányt!

A terhesség egy olyan időszak, amikor a kapcsolatok erősödhetnek – de meg is gyengülhetnek.

A mai modern világban egyeseknek a terhesség sajnos elszigetelő élmény lehet, ne te legyél az, aki magányosnak érzi magát a terhessége alatt. Ha az első babádat várod, lehet, hogy a te gyermektelen (akár irigykedő) barátaid is eltávolodnak tőled.

Sajnos ez egy ismert jelenség, így tudatosan nyitnod kell más várandósok felé, mert könnyebb egy közösség részeként megélni az új élményeket. Válj erősebbé e jelentős átalakulás közben is!

Az internet korában számos lehetőség áll rendelkezésedre, hogy kapcsolatot teremts más várandósokkal, akár online csoportokban. Beszélhetsz más leendő anyukákkal, vagy kereshetsz egy mentort, anyatársat, különösen, ha szorongás vagy stressz van benned.

Szintén fontos, hogy a partnereddel nyitottan kommunikáljátok az érzéseiteket és a gondolataitokat. Ha például te is aggódsz, hogy a párkapcsolatod milyen mértékben változik meg a baba érkezésével, akkor kérj egy különleges – párkapcsolati fókuszú – szülésfelkészítő konzultációt tőlem.

 

Végül, emlékezz arra, hogy minden várandós nő egy különleges anya-úton indul el, amíg várakozik a babájára, az élmények és érzések személyesek, egyediek. Ne engedd, hogy mások véleménye vagy tapasztalatai befolyásolják a saját döntéseidet, érzéseidet, hangulatodat.

Maradj hű önmagadhoz, és figyelj a saját igényeidre és határaidra.

Összefoglalva: a terhesség fizikai és érzelmi megterhelést is jelenthet, de ha a fenti tanácsokat követed, már többet tettél a stresszkezeléséért, a mentális jólétedért, mint sok más várandós.

Ne feledd, hogy a saját igényeidre és határaidra való odafigyelés nem önzés, hanem elengedhetetlen az egészséges terhességhez és az anyasághoz. Ha kétségeid vagy aggodalmaid vannak, ne habozz megfelelő helyen informálódni, segítséget kérni az orvosodtól vagy akár tőlem is. A terhesség egy varázslatos utazás, amelyet érdemes minden pillanatban élvezni.

Hamar-Szelényi Éva perinatális szaktanácsadó, baba-mama szakértő

Segíthetek neked?

Ne hagyd, hogy a stressz és a szorongás elnyomjon, és élvezd ki a terhesség csodálatos élményét. Vedd fel velem a kapcsolatot még ma, dolgozzunk együtt azon, hogy boldog(abb) és egészséges(ebb) terhességed lehessen!

Várom, hogy beszéljünk a „Babát várok!” konzultáción!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

a terhes nők szinte ragyognak

„A terhes nők szinte ragyognak” Mi az igazság?

Gyakran mondják, hogy a terhes nők szinte ragyognak! Mi az igazság? Ha várandósság alatt különböző félelmekkel, aggodalmakkal és negatív érzésekkel tombolnak benned, akkor ez a személyes történet segítségedre lehet.
ritusok_hiedelmek

Rítusok és hiedelmek a várandósság idején

Az életünk változások sora, de egy nő életében a legnagyobb testi-lelki és környezeti állapotváltozás, átalakulás a várandósság és a szülés időszakában zajlik. Milyen hiedelmek és rítusok veszik körül a nőket ebben az időszakban? Lehet, hogy van olyan, amit nem ismertél?
szurovizsgalat

Ne maradj le a kötelező és ajánlott vizsgálatokról

Már a gyermekem születése előtt is aktívan segítettem a családoknak abban, hogy gyermekükkel milyen életkorban milyen szűrővizsgálatokon kell, illetve érdemes részt venniük.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!