Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Így fejlődik a baba a pocakodban – 1-14 hét

Terhes vagyok

A magzat fejlődéséről és a szülésről mindenki rendelkezik tudással. Ez azonban sokszor hiányos, ám önhibánkon kívül alakult ez így. Többségében úgy szocializálódunk, hogy nem merünk róla nyíltan beszélni, kérdezni. Ezúttal azonban minden tabut ledöntünk és nem csak írásban, de videóval is illusztráljuk azt, amiről igenis muszáj beszélni: hogyan fejlődik a magzat, milyen a vajúdás, mi történik szülés közben és a fájások tényleg annyira fájnak?

A szülés, születés folyamata még mindig sok helyen tabu téma. Hiába iskolai tananyag ma már a szaporodás és a szülés, az kevés ahhoz, hogy a várandós nők és párjaik megfelelő mélységű tudással rendelkezzenek a konkrét folyamatról. Óvva intem azonban az anyákat és apákat, hogy az interneten keresgéljenek információk után, mert a talált források nem mindig adnak tiszta képet a várandósságról és a szülés menetéről.

Ha megnézünk egy szülésről készült “dokumentumfilmet” vagy akár “valóságshow-szerű alkotásokat”, sokszor még rosszabbul járhatunk. Ezekben általában az érzelmi szál elviszi a fókuszt. Pedig a fizikai folyamat bemutatása, megértése igenis szükséges, főleg manapság, amikor már nem vagyunk szoros együttélésben állatokkal, és nem látunk se macskákat, se lovakat, se kutyákat elleni. Így sokkal nehezebb erről a természetes folyamatról képet kapnunk. Emlékszem, eleinte én sem tudtam elképzelni, hogy mit is jelent a tágulás, meg hogy lejjebb halad a baba a szülőcsatornán. És persze mondhatjuk, hogy a szülést csak az érti meg igazán, aki már átélte, én mégis azt gondolom, hogy amit lehet, tegyünk meg azért, hogy a szülés folyamata ne egy szürke folt és ne is egy ijesztő, “jobb ha nem tudok róla semmit” gondolat legyen a fejünkben, mert az bizony nem segít. Vallom és mentoráltjaim körében is tapasztalom, hogy sokkal jobb úgy várakozni a szülésre és megélni azt, hogy értjük a bennünk, körülöttünk zajló a folyamatokat.

Ezért felkutattam azokat a tudományos és technikailag is fejlett animációs alkotásokat, amelyek megfelelően mutatják be a várandósság, a vajúdás és a szülés csodáját. A videók angolul vannak, de ha elolvasod a hozzájuk tartozó szöveget, a filmek már magukért fognak beszélni.

A magzat fejlődése az anyaméhben: 1-9. hét

VIDEÓ – BabyCenter: Terhesség belülről az 1- 9 héten?

A fogantatástól számított egy héten belül a blasztocitaként ismert megtermékenyített petesejt elindul a méhed felé. A petesejt mérete ekkor körülbelül tollhegynyi. Napokon belül a petesejt sejtjei elkezdenek csoportosulni. A belső sejtekből lesz a babád, a külső sejtekből pedig a magzatburok és a placenta. A blasztocita ezután leveti védőburkát, és beágyazódik a vastag méhfalba.

Az 5. hét körül a magzatod szezámmag méretű. A sejtek, amelyek egykor a blasztocita belső sejttömegét képezték, elkezdenek átalakulni fiatal embrióvá, megkezdődik a primitív szervek kifejlődése. Az áttetsző bőrön keresztül láthatóvá válik az agy és a gerincvelő. Ekkor alakul ki a baba keringési rendszere is, és a szíve elkezd dobogni! A babád ebben az állapotában még jobban hasonlít egy vékony kis ebihalra, mint emberre. Tápanyagokat és oxigént vesz fel az újonnan kialakult placentán és a köldökzsinóron keresztül.

A 9. héttől az embrió farka eltűnik, és a babád napról napra emberibbnek látszik, végtagokkal, ujjakkal, orral, szájjal, szemekkel és apró fülcimpákkal rendelkezik. A méhed új lakója körülbelül akkora, mint egy szőlőszem és nagyjából 30 g súlyú. Nehéz elhinni, hogy egy sejt ennyire gyorsan képes fejlődni, és hogy ilyen rövid idő alatt. A magzat ekkor már csaknem egészen úgy néz ki, mint egy csecsemő, csak sokkal, sokkal kisebb.

A magzat fejlődése az anyaméhben: 10-14. hét

VIDEÓ – BabyCenter: Terhesség belülről az 10 – 14 héten

10 hetesen, amikor a babád a „magzat” fejlődési szakaszba lép, a mérete alig éri el egy törpe mandarinét. Kialakulnak a fogrügyei. A következő hetekben a szövetei és a szervei is gyors növekedésnek és fejlődésnek indulnak. Már nincsenek összenőve az kéz- és lábujjai. Körmei és ujjlenyomatai is kialakulnak. A babád nyitni és zárni  tudja az ökleit, fejlődő izomzatának és reflexeinek köszönhetően képes összegömbölyíteni lábujjait. Elkezdi mozgatni a végtagjait és rúg.

A legtöbb első gyermekét váró nő számára a legizgalmasabb élmények egyike, amikor elkezdi érezni a magzata mozgását. Bevallom ez engem is nagyon felcsigázott! Az első időben mintha hullámzást éreztem volna a hasamban. Nem olyan volt, mint amikor a vízzel telt gyomromban lötyög a víz, hanem annál sokkal nagyobb víztömegszerű élményt éltem át. Később egyértelműbbé váltak a rúgások vagy a csuklás, de az első időben ez az élmény olyan új és furcsa volt, hogy biztosra vettem: a babám mozgását érzem.

Ha az első babádat várod, akkor valószínűleg csak később, a 18-20. héttől kezded majd érezni a csapkodását.

Áttetsző bőrén keresztül láthatóak a létfontosságú szervei, beleértve az agyi-idegrendszeri hálózatát, gerincét és máját, amely vörösvérsejteket termel. A köldökzsinór most keményen dolgozik. Az egyik véna oxigénben és táplálékban gazdag vért juttat a babához, két artéria pedig elszállítja a vért. A 12. hét körül beindul a vese vizelettermelése, amelyet a baba hamarosan elkezd kiválasztani a magzatvízbe. Lenyeli a folyadékot (a magzatvizet), majd ürít és a folyamat kezdődik elölről.

A 14. hétre a csecsemő szemei és fülei a helyükre kerülnek, hunyorogni és fintorogni is tud. Várandósságot második trimeszterébe lépsz. Sok nő ilyenkor érzi magát a legjobban.

Ha kíváncsi vagy, hogyan fejlődik tovább a magzat a 15. héttől kezdődően, ITT olvashatod el a 2. részt, és ITT a harmadikat.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

a terhes nők szinte ragyognak

„A terhes nők szinte ragyognak” Mi az igazság?

Gyakran mondják, hogy a terhes nők szinte ragyognak! Mi az igazság? Ha várandósság alatt különböző félelmekkel, aggodalmakkal és negatív érzésekkel tombolnak benned, akkor ez a személyes történet segítségedre lehet.
11-stresszkezelo-otlet

11 stresszkezelő ötlet, amit várandósként megtehetsz a mentális egészségedért

A várandósság sok örömet és izgalmat hoz, de ugyanakkor stresszel is járhat. Ez a cikk 11 ötletet ad, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében és a mentális egészséged megőrzésében.
ritusok_hiedelmek

Rítusok és hiedelmek a várandósság idején

Az életünk változások sora, de egy nő életében a legnagyobb testi-lelki és környezeti állapotváltozás, átalakulás a várandósság és a szülés időszakában zajlik. Milyen hiedelmek és rítusok veszik körül a nőket ebben az időszakban? Lehet, hogy van olyan, amit nem ismertél?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!