Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Termékenységfokozó rítusok és elakadások támogatása

Termékenység fokozása rizsszórással

Mivel segíthető elő a fogantatás a néphiedelem szerint a saját kultúránkban és a világ más tájain? Hogyan tudjuk befolyásolni a születendő baba nemét?

Termékenységfokozó rítusok

A természettel szorosabb kapcsolatban élő, gazdálkodással és növénytermesztéssel foglalkozó népek számára a föld termékenysége szorosan összekapcsolódik a női termékenységgel, a fogantatással, de nem csak őket érinti igazán ez a téma.

Még azok is, akik úgy vallják, hogy számukra idegen ezeknek a hiedelmeknek, rítusoknak a követése, sokszor tudtukon kívül, de mégis követik ezeket a hagyományokat. Ilyen például az is, amikor rizst szórunk a friss házaspárra az esküvői ceremónia után. Amikor gyerek voltam, megkérdeztem a szüleimet, hogy ez mire jó? Azt mondták, azért teszik, hogy sok gyermekük szülessen.

Amikor a másoddiplomás képzésemen, a főiskolán, perinatális szaktanácsadó szakon a várandósság, a szülés és születés mellett a szociológiai- néprajzi és egyéb ismereteket is tanultunk a nemi szerepekről, feladatokról, rituálékról, akkor vált igazán egyértelművé és fontossá számomra ez a kérdéskör.

Azért is szerettem a Perinatális Szaktanácsadó szakot, mert széleskörű tudást adott, hiszen megismertük, hogyan jelenik meg a különböző tudományterületeken, az orvostudományban, a pedagógiában és a pszichológiában, a néprajzkutatásban, a szociológiában, a művészetekben a férfi, női szerepek, a szülés, a születés, a gyereknevelés.

Kitárult számomra a világ!

Így a legfontosabbakat mindig átadom a mentoráltjaimnak. Ki-ki hasznosítsa az ismereteket, hite- és világnézete szerint, de természetesen a legnagyobb öröm számomra, ha az ismeretátadással a te ismereteid is bővülnek, és ezekkel vagy ezek nélkül, de bekövetkezik a kívánt gyermekáldás.

 • A rizsszemből rizsnövény sarjad, amely ugyanolyan termékeny lesz. Így a friss házasokra szórt rizsszemek jelképe, hogy minél több rizsszem ér hozzájuk, annyira lesznek termékenyek.
 • Sok helyen magvakat, gyümölcsöket szórnak az ifjú párra, hogy házasságuk „gyümölcsöző legyen”.
 • Bizonyos kultúrákban ez még kiterjedtebben működik. Indonéziában a faluközösség tagjai ugyanúgy vigyáznak a sarjadó vetésre, mint a várandós nőkre. Hirtelen erős zajokat nem szabad kiadni sem a vetés mellett, sem a várandós nők mellett.
 • Van, ahol a mennyasszony kezébe kisbabát adnak, ezzel is fokozzák a termékenységet.
 • Afrika bizonyos területein egy rituálé keretén belül a nőket a földbe ássák, hogy az anyaföld termékenységét vegyék magukra, és a termés is bőséges legyen.

Termékenységet segítő rítusok, mert szeretnénk, hogy végre most már ne legyen negatív a terhességi teszt.Nézzük mit csinálnak a népi kultúrákban akkor, ha a fogantatással gondok támadnak?
Ez egy nehéz és összetett téma az egészségügyben is.

Miközben úgy érzem, hogy a termékenység fokozása valamilyen rituáléval egy szép szokás, egyfajta gesztus, és bizonyára nem ártunk vele. Mindamellett mégis az alábbi felsorolás már mélyebb átgondolást igényel majd, és kérlek, hogy te is gondold át, aztokat, amiket még a felsorolás előtt átadni kívánok neked:

Fontosnak tartom ugyanis, hogy amikor nem érkezik meg a várva várt gyermek (mindegy, hogy azt rituálék sora, vagy csak rövid várakozási idő előzte meg), akkor nagyon sok mindent lehet és kell ellenőrizni, betartani, kivizsgálni, feldolgozni, hogy magyarázatot kapjunk, illetve elősegíthessük a gyermekáldást.

Tehát ne csak a rituáléktól, babonáktól várjuk a gyermekáldást, hanem ki-ki hitrendszere és akarata szerint

 • használja ki a modern orvostudomány technikai tudását,
 • vagy ha ezekre „nem tart igényt”, és elfogadja az, hogy nekik másfajta szerep jut a társadalomban, az is jó út,
 • vagy ha mégis szeretne gyermeket, akkor pl. örökbefogadással élvezze ki az anyaság, a szülőség teljes örömét.

Ezért ezeket csak felsorolás szintjén írom le, és arra kérlek, hogy ha Neked sem jön a gyermekáldás, ne kezdj bele egyik vagy másik „tanács” megvalósításába, inkább keress fel engem perinatális szaktanácsadás keretében és beszéljünk!

A gyermekáldás-várásban, a ráhangolódásban, felkészülésben, a szülői szerepkörökben a lelkünk rendbetétele mindenképpen előny, a tapasztalat azt mondja, hogy csak a rituálékban, babonákban bizakodva várni a baba érkezését az korántsem lesz elegendő!

Ezeknek a gondolatoknak a fényében, akkor most tekintsd meg ezt az alábbi felsorolást, amelyet alkalmaznak, hogy segítsék a fogantatást:

 • Ima: módosult tudatállapottal járhat. Kapcsolatot teremt az ego (tudatos személyiség magja) és lelkünk mélyebb rétegei (a Jung-i Selbst = önmagunk, mély-én) között.
 • Böjt: önátadást igényel. Fizikai síkon való megtisztulást, méregtelenítést hoz, csökken a testsúly, ezáltal segít rendezni a rendszertelen menstruációs ciklust. Egyes európai országokban nem kezdik el az asszisztált reprodukció folyamatát, amíg a nő nem normalizálja a testsúlyát.
 • Felajánlás: adakozás, a becsvágyról való lemondás. Fontos, hogy személyes érdek ne fűződjön hozzá.
 • Kollektív tudattalannal való kapcsolatfelvétel: a mélyebb archaikus női tartalmakkal való kapcsolatfelvételt jelenti.
 • Fával kapcsolatos rítus: menstruációs vérből egy adagot egy fának a tövébe tesznek – „Fa, adom a vérem, add az erődet!”
 • , amit vízbe tesznek, leáztatnak, majd annak a vizét isszák. A kő Selbst szimbólum.
 • virág/mag fogyasztása az orális (szájhoz kapcsolódó) fogamzás fantáziájához kötődik. (Manapság a gyerekek is sokszor azt képzelik, hogy a baba szájon keresztül fogan. Van pl. Virág Péterről szóló mese is erről.)
 • Sokan úgy tartják, hogy a szamártövis bogyójának kicsi nyűvét kell meginni, hogy csak egy baba foganjon, ne több.

Milyen legyen a baba neme?„Bárcsak el tudnám intézni előre a születendő gyermek nemét!”

Sok családnál volt elvárás, hogy az első gyermek fiú legyen, és valljuk be, manapság is sokaknak fontos, hogy valahogy beleszólhasson ebbe a teremtésbe.

Van, akik úgy tartják, hogy a fogantatás előtti étrend majd befolyásolja, például, ha magnéziumban gazdag az étrend, akkor lány gyermek érkezését segíti elő, de a vörös húsok a fiúgyermek megfoganását segítik majd.

Ezek sajnos nem segítenek irányítani a dolgot, de a megfoganás esélyét a kiegyensúlyozott, vitamindús étrend megalapozhatja.

Azzal kapcsolatban is elterjed nézetek vannak, hogy az Y kromoszómát tartalmazó spermiumok (a fiúért felelős rész) mozgékonyabbak, így gyorsabban odaérnek a kilökődött petéhez, vagy akár még a kilökődés előtt ott lehetnek, így azt javasolják, hogyha fiút szeretnétek, akkor az ovuláció előtt 24 órával szeretkezzetek, később ugyanis már a lány magzatra is esély van.

A gond ezzel az elmélettel, hogy valódi, ezt alátámasztó és bizonyító tanulmány vagy vizsgálat még nem született (és szerintem nehézkes is lenne).

Milyen egyéb hiedelem és babona létezik e kérdőskör kapcsán?

 • Ha a férfi a szeretkezés alatt a kucsmáját a fején hagyta, akkor még nagyobb eséllyel fogant kisfiú.
 • Vagy ha a nászi ágyon a menyasszony a párna csücskét szorongatta, szopogatta, akkor is fiúra számíthattak.
 • Ha egy nő nyitott szájjal vagy nevetve szerelmeskedett, akkor bizony lányra számíthattak.
 • Ha egy fiúgyermek holdfogyatkozás idején születik, akkor a következő gyermek lány lesz, ha  pedig lány születik a fogyó hold idején, az azt jelenti, hogy a következő gyerek fiú lesz.

Mindent összevetve a rítusoknak a segítségével aktívabbá válik a saját testhez való viszonyod, és segítheted vele helyreállítani a világba, saját testedbe, nőiségedbe vetett bizalmadat. De leginkább az volt a célom, hogy gondold végig, te milyen utat járnál be, ha babatervezőben vagy.

Ha szeretnéd, hogy szakértőként támogassalak az utadon, akkor beszéljünk, kérj tőlem konzultációt. (A babaprojekt első konzultáció teljesen ingyenes.) Összegezzük, hol tartasz, milyen vágyaid vannak, és milyen megoldások segíthetnek azok elérésére!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

tudatosság a szerelemben

Miért legyünk tudatosak a szerelem, a szexualitás, a fogantatás, a várandósság és a szülés kapcsán?

Mit üzen neked egy perinatális szakember, milyen kulcs gondolatok fogalmazódnak meg bennünk, ha tudatosak akarunk lenni a szerelemben, szexualitásban, babatervezésnél, babavárásnál és a szülésnél.
Ildivel_interju4

Miért beszélgettem egy esküvőszervezővel?

Az ENJOY Wedding megálmodójával, Polacsekné Kővágó Ildikó, esküvőszervezővel beszélgettem, szerintem téged is érdekelhet, hogy miről beszélgethet egy esküvőszervező és egy baba-mama szakértő.
ki az a perinatális szaktanácsadó

Ki az a perinatális szaktanácsadó?

Megtudhatod, hogy milyen segítő szakember a perinatális szaktanácsadó, és kiknek, miben tud segíteni. Miért fél sok nő a szüléstől? Milyen lehet egy szülésélmény feldolgozás. Mit mondd a szakember, kiket érint a perinatális téma?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!