Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Így fejlődik a baba a 28. héttől a szülésig

Mindjárt gyerekünk lesz

A magzat fejlődése az anyaméhben: 28-37. hét

VIDEÓ – BabyCenter: Terhesség belülről a 28-37 héten?

Ez már a harmadik trimeszter ideje. A 28. héttől a babád súlya több mint 900 gramm. Mostantól a születésig több, mint háromszorosára fog gyarapodni a súlya és létrejön egy zsírréteg, ami melegen fogja tartani a méhen kívül. A babád csontváza erősödik. A csontok a fejében még nem forrtak össze, ami lehetővé teszi azt, hogy össze tudjanak csúszni, ennek köszönhetően tud a feje áthaladni a szülőcsatorna szűk részén. Neuronok billiói fejlődnek olyan kapcsolatokat alakítanak ki a baba agyában, amelyek segítik őt a tanulásban a méhen belül és majd kívül is.

A babád ki tudja nyitni a szemeit és látja a méheden átszűrődő fényeket. Hall is, ezért ilyenkor már mindenképpen érdemes beszélned vagy énekelned a babádnak. Javaslom, hogy találd meg azt a téged is megnyugtató dalt, dallamot, amit ebben az időben már gyakran hallgatsz vagy énekelsz, mert később, a baba születése után sikerrel alkalmazhatod majd a baba megnyugtatására.

Én is énekeltem, dúdoltam és sokféle relaxációs zenét is hallgattam várandósan. Érdekes módon mégis egy egészen más dallamvilág hozott később megnyugvást a kisbabámnak. Férjem nagyon gyakran énekel, gitározik, és ha be szeretne tanulni egy dalt, akkor gyakorlatilag kismilliószor meghallgatja, lejátssza. Érdekes módon ezért egy koncertfelvétel jelentett teljes megnyugvást, kikapcsolódást Andrisnak. Például amikor autóztunk valahová, amit ő nagyon nem kedvelt, gyakran ez dal volt az, amit ámulattal hallgatott és azonnal átlendült egy másik állapotba. Itt az is nagyon sokat számít, hogy ez a dal számunkra is nagyon kedves volt. Válassz te is olyan dalt, amely téged is kikapcsol vagy feltölt!

Ahogy közeledik a szülés ideje a baba úgynevezett magzatmázat termel. Ez egy fehér, darabos anyag (sokan sajtreszelékhez, túróhoz hasonlítják), amely az egész testét beborítja, és megvédi a bőrét a magzatvíztől, amelyben lebeg.

A babád lenyeli ezeket a darabokat más váladékokkal együtt, amelyek az emésztőrendszerén keresztül kiváltják az első bélmozgásokat. A 37. héten a babád bőre rózsaszín és puha, már kevésbé hasonlít egy ráncos idegenre, sokkal inkább egy babára. Azon se lepődj azért meg, ha a baba születésekor nem tökéletesen puha, rózsaszínes kinézetű, de erről is olvashatsz más írásaimban, tananyagaimban, mint ahogy arról is, hogy miért születnek egyes babák szőrösen.

Naponta csaknem 30 grammot nő és már körülbelül 2700 gramm súlyú. Most már teljes idejűnek tekintik. A születés előkészületeiben a legtöbb csecsemő megfordul, így a feje lefelé néz. A baba feje a kismedence területén marad, amíg a világ üdvözlésére készül.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

a terhes nők szinte ragyognak

„A terhes nők szinte ragyognak” Mi az igazság?

Gyakran mondják, hogy a terhes nők szinte ragyognak! Mi az igazság? Ha várandósság alatt különböző félelmekkel, aggodalmakkal és negatív érzésekkel tombolnak benned, akkor ez a személyes történet segítségedre lehet.
11-stresszkezelo-otlet

11 stresszkezelő ötlet, amit várandósként megtehetsz a mentális egészségedért

A várandósság sok örömet és izgalmat hoz, de ugyanakkor stresszel is járhat. Ez a cikk 11 ötletet ad, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében és a mentális egészséged megőrzésében.
ritusok_hiedelmek

Rítusok és hiedelmek a várandósság idején

Az életünk változások sora, de egy nő életében a legnagyobb testi-lelki és környezeti állapotváltozás, átalakulás a várandósság és a szülés időszakában zajlik. Milyen hiedelmek és rítusok veszik körül a nőket ebben az időszakban? Lehet, hogy van olyan, amit nem ismertél?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!