Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

8+1 tévhit, amit nem kell megtenned anyaként

Boldog párként szeretnél örülni annak, hogy végre beteljesedett a babaprojekt, már karodban tarthatjátok a kisbabátokat.

A babás házirend(etlenség) tananyagomból kiválasztottam 8+1 tévhitet, amiről eddig úgy hitted, akkor sem engedhetsz meg magadnak, ha nemrég váltál anyává, pedig az igazság az, hogy nagyon is sok olyan szabályt, megszokást, illendőséget stb. nem kell betartanod, amiről eddig úgy hitted, hogy igen.

Az anyaság feljogosít téged, hogy most a szokásos házirended a házirendetlenség legyen. No de nem a takarításra gondolok ám, hanem például ezekre:

#1. tévhit: Azonnal szólnod kell mindenkinek, amikor a babád megszületik!

Nem!

3 vagy 6 óra múlva, de akár később is ráér szólnod! Főleg, ha finoman jelzed még a közeli rokonoknak is, hogy nem fogsz azonnal szólni, akkor miért is lehetne ebből sértődés? Az a legjobb, ha arról sem tud mindenki, hogy elindult a szülés, mert óhatatlanul jönnek majd az üzenetek, hívások, amire a kezdeti időszakban semmi szükségetek. A kicsi születésének idejét így is, úgy is feljegyzik, ráértek még a gratulációk fogadásával, most köszöntsétek csak ti, szülők az újszülöttet!

#2. tévhit:Anyaként is legyél toppon, és minden családi eseményt, programot tarts észben!

Ez nem szükséges!

Szoktam is mondani, hogy „Tej a ciciben, kása az agyban!” Lehet, hogy eddig a topon voltál, te voltál a legjobb szervező, mindent észben tudtál tartani, minden ment a maga idejében, de egy (vagy több) gyerekkel ez most megváltozik! Lehet, hogy neked is volt „bulizós korszakod”, de az az éjszakázás kicsit más volt. Az éjjeli szoptatás és a hormonális változások hatására jó hasznát veheted egy határidőnaplónak (vagy írd be a telefonodba, akár a legapróbb megjegyzendő, elintézendő dolgokat is).

#3. tévhit: Ha eddig is szeretted a programokat, és mindig pontos voltál, akkor most is szervezz sok családi eseményt.

Nem várja el ezt tőled senki!

A napirendetek folyamatosan változik majd. Amit régen simán teljesítettél időre, az most mind felborulhat, erre számítanod kell. Egy kisgyerekkel nem tudsz mindig, mindenhova pontosan érkezni, ezt vedd figyelembe! Az is előfordulhat, hogy nem akarsz olyan helyre menni, ahol sokan vannak, ez a te szabad döntésed, vállald fel bátran! Vagy jelezd előre, hogy nem fogsz pontosan érkezni, esetleg sokáig maradni. Ha tényleg szükséges, hogy valahol időben ott legyél (pl. esküvőre vagytok hivatalosak), bátran tervezz korábbi érkezéssel, és a következő altatást vagy etetést iktasd be a helyszínen, így közelebb leszel a programhoz, nem csúsztok le arról, ha nem percre pontos a napirendetek.

#4. tévhit: Éjszaka aludj, nappal tevékenykedj a gyerek körül, főzz és vezesd a háztartást!

Aki ilyet mondd, az szerintem viccel, vagy kizárt, hogy élt volna együtt egy háztartásban egy újszülöttel. Mert bizony, szükséges a pihenés!

Amikor a baba alszik, aludj Te is, mert az első időszak nagyon kimerítő lehet. Már maga a szoptatás is nagy változás, és a korábban megszokott, összefüggő, több órás alvás is jó eséllyel megszűnik. Ehhez hozzá kell szoknia a szervezetednek! Hidd el, hozzászokik, de ehhez azért kell némi idő. Ezért most, amikor csak teheted, aludj! Ez a legjobb megoldás!

#5. tévhit: Ne hanyagold el magad azért, mert anya lettél!

Ha ezt jól értelmezzük, akkor részben igaz lehet, mégis csak részben az.

Mert csomó mindent megtehetsz, amire korábban jobban ügyeltél, például ne vegyél zokni a cipőhöz, ha nem akarsz. Jól lehet, szerintem, a cipő zokni nélkül nem túl egészséges, de megteheted, hogy zokni nélkül legyél, ha ez téged nem zavar! Tudtad, hogy állítólag Einstein is zokni nélkül jelent meg a Nobel-díj átadási ceremónián?

#6. tévhit: Ügyelj a megjelenésedre a férjed előtt is.

Csak ismételni tudom magam, ez részben igaz.

Mégis például lehetsz bátran melltartó nélkül otthon, tedd bátran, mert ha férjed is megérti miért teszed, nem gondol arra, hogy nem ügyelsz a megjelenésedre. Sokan a szoptatás kezdeti időszakában szinte semmilyen ruhaneműt nem tudnak elviselni magukon, és a melltartó is mindig ott szorít, ahol nem kellene. Sőt, melltartóbetét nélkül is ellehetünk, mivel sokaknak az első napokban egyből elindul a teje, ha bármi is hozzáér a mellükhöz. A legjobb, ha nincs rajtad felsőrész. Még egy lenge hálóing is sokszor zavaró lehet vagy átázik a szoptatás kezdeti időszakában. Így talán az a legjobb, ha nincs rajtad felül semmi. Hidd el, nem lesz mindig így, ez csak a kezdeti időszak sajátossága.

#7. tévhit: Egyszerre egyik melledre koncentrálj csak!

A szoptatás kezdeti időszakában, miközben az egyik melledből eteted a babádat, a másikból is csöpögni kezdhet a tej. A legjobb megoldás nem az, ha egy kis textil anyaggal megtörölgeted, inkább tegyél oda egy „tejgyűjtő kagylót”, és gyűjtsd össze az értékes nedűt későbbre! Amint „rátanul a tested” ez a csöpögés elmúlik majd.

#8. tévhit: A babádnak a nap 24 órájában szüksége lehet rád, te maradj végig vele.

Igen, egy róla gondoskodó személyre szüksége van, viszont ha ez megoldott (mert pl. az édesapjával van éppen), akkor miért is ne mehetnél el sétálni egyedül, vagy egy barátnőddel, a baba nélkül?

A szülés után állandóan „össze vagy kötve” a babáddal, ami teljesen érthető, de ne várj sokáig azzal, hogy egy kicsit elszakadjatok egymástól. Az első, babád nélkül töltött fél vagy egy óra kellemes időtöltés kell, hogy legyen, akár egyedül, akár egy jóbaráttal. Az időtöltés lényege, hogy kikapcsolódj, feltöltődj és kimozdulj!

A sétának, a napsütésnek, a természetnek nagyon nagy ereje van. Ha egyedül mész, figyeld meg az érzéseidet, és gondold végig az elmúlt időszakot, majd figyeld meg a természetet, a madarakat! Még esőben is jó sétálni, az esernyőn felerősödő egyenletes kopogás is nagyon relaxáló, nem beszélve az eső illatáról. Ha a barátnőddel tudsz kimozdulni, az azért lehet jó, mert megkérheted, hogy most csak ő beszéljen magáról, a mindennapjairól, ezért talán az a legjobb, ha nem a babás barátnőddel mész, hogy tényleg kiszakadj egy kicsit ebből a világból, és te se a kicsire gondolj.

Ettől még ugyanolyan jó anya vagy, de friss és kisimult leszel, ha néha „kiszellőzteted” a babás gondolatokat a fejedből. Szóval kellenek ezek a viszonylag céltalan séták, mert ezek is az „énidőd” és a kikapcsolódásod részei.

#plusz 1. tévhit: Legyen célod a kiváló anyaság

Ne törekedj erre kérlek!

Csak az elég jó anyaságra,  és ne feledd, hogy a hormonok dübörögnek benned! Légy elfogadó magaddal és minden feljövő érzéseddel szemben! Tehát ne akarj a tökéletességre törekedni, mert ezzel folyamatosan csak stresszeled magad, amire semmi szükség! Légy laza, élvezd az anyaságot, a változást és azokat a kihívásokat, amikkel anyaként találkozol. Ne másokhoz hasonlítsd magad, hanem saját magadhoz! Arra figyelj, hogy miben változtál, fejlődtél aznap reggelhez képest, és ne szégyelld megdicsérni magad, vagy dobj egy mosolyt a tükörbe, hidd el, csodákra képes egy ilyen apróság!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

A baba és a matematika született matematikusok vagyunk

A baba és a matematika: született matematikusok vagyunk?

A baba és a matematika: született matematikusok vagyunk? Mikor kezd számolni egy kisbaba? Tudd meg Te is, hogy milyen korán kezdenek el a kisbabák megismerkedni a számokkal. Megdöbbentő tények, kutatási eredmények a babák korai matematikai képességeiről.
Biztos jól hall az újszülött, aki hangra, nagy zajra figyel, összerezzen

Biztos jól hall az újszülött kisbabád?

A megfelelő hallás a beszédfejlődés alapja. Mikor kezdi el megtanulni az anyanyelvét? Hogyan vedd észre, ha baj van?
párkapcsolati idő kisgyerekes szülőknek

5+1 teendő a párkapcsolati idő szépítéséért

Megszületett a gyermeked, de fontos a párkapcsolati idő is? Akkor ez az 5+1 teendőtök van a pároddal, hogy kipihentebben, boldogabban és kiegyensúlyozottabban teljenek a napjaitok.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!