Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Így fejlődik a baba a pocakban – 15-27. hét

Gyerekünk lesz

A magzat fejlődése az anyaméhben: 15-20. hét

VIDEÓ – BabyCenter: Terhesség belülről a 15-20 héten?

A 15. és 20. hét között a babád mérete több, mint a duplájára nő. A test növekedésével párhuzamosan az idegrendszere is gyorsan fejlődik. Idegei összekötik az agyát a test többi részével, az agyból az agytörzsön keresztül haladva, lefelé a gerincen. Elkezdi kinyújtani a törzsét és a végtagjait. A baba csontváza is változik, a puha porc kezd csontossá keményedni. Ez először a karokban és a lábakban történik meg. Az érzékszerveinek fejlődése felgyorsul. A baba agya speciális területeket jelöl ki a szaglás, ízlelés, látás és tapintás számára. Ebben a szakaszban a baba már hallhatja a szívverését és a külvilágból érkező hangokat.

Elsősorban édesanyja hangját, de a környezetében lévők beszédét is hallja, ezért olvass fel vagy énekelj boldog dallamokat neki.

Lehet, hogy a babád most még a hüvelykujját is szopja. Kb. a 18. héttől tapasztalni fogod a terhesség egyik legizgalmasabb részét, érezni fogod a babád mozgását, könyökléseit, lábai gyengéd rúgásait. Az elkövetkező hetekben még erősebbé és gyakoribbá válik a magzatmozgás észlelése. A 20. héten a baba súlya 300 grammnál kicsit kevesebb, hossza körülbelül 25,4 cm tetőtől talpig, akkora mint egy banán. Ez a hét nagy mérföldkő: a terhességed félideje.

A magzat fejlődése az anyaméhben: 21-27. hét

VIDEÓ- BabyCenter: Terhesség belülről az 21 – 27 héten?

A 21. és a 27. hét között a babád érintésérzete az egyedi ujjlenyomatokkal együtt fejlődik. Amikor megdörzsölöd vagy gyengéden megnyomod a hasadat, érezheted, hogy a babád válaszként mocorog vagy rugdos. Érzi a saját arcát, valamint bármit, ami elérhető, beleértve a köldökzsinórt is. Ez készteti arra, hogy folytassa az érintés érzetével való kísérletezést és ezáltal finomítsa azt.

A 23. hét körül a babád már tud nyelni, nem sokkal később észrevehető a magzati csuklás is. Ne aggódj, ez normális része a fejlődésnek! Előfordulhat, hogy a babád naponta többször is csuklik, ez gyakori jelenség. A tüdeje milliónyi apró ágat képez és fejlődik, hogy képessé váljon majd a születés utáni oxigénfelvételre, -leadásra, de már ilyenkor elkezdi gyakorolni a légzést. Tulajdonképpen a belégzéssel kis mennyiségű magzatvizet mozgat be és ki a tüdejébe.

Ha valamiért bekövetkezne a koraszülés, a 24. héttől a csecsemő – jelentős orvosi segítséggel – képes a méhen kívül is életben maradni. A 27. héten a baba szemhéja reflexként kinyílhat, de ekkor még nem fókuszál, nincs tárgykövetés.

Nyitott szemmel, de vékony szemhéján keresztül is érzékeli a fényt és pupilla reakciói is vannak már.

Ajka formálódott és a nyelvén most már apró ízlelőbimbók vannak. Súlya közel 900 gramm és körülbelül 36 cm hosszú. Most már csak egy trimeszter van hátra, amiről ITT olvashatsz.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

a terhes nők szinte ragyognak

„A terhes nők szinte ragyognak” Mi az igazság?

Gyakran mondják, hogy a terhes nők szinte ragyognak! Mi az igazság? Ha várandósság alatt különböző félelmekkel, aggodalmakkal és negatív érzésekkel tombolnak benned, akkor ez a személyes történet segítségedre lehet.
11-stresszkezelo-otlet

11 stresszkezelő ötlet, amit várandósként megtehetsz a mentális egészségedért

A várandósság sok örömet és izgalmat hoz, de ugyanakkor stresszel is járhat. Ez a cikk 11 ötletet ad, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében és a mentális egészséged megőrzésében.
ritusok_hiedelmek

Rítusok és hiedelmek a várandósság idején

Az életünk változások sora, de egy nő életében a legnagyobb testi-lelki és környezeti állapotváltozás, átalakulás a várandósság és a szülés időszakában zajlik. Milyen hiedelmek és rítusok veszik körül a nőket ebben az időszakban? Lehet, hogy van olyan, amit nem ismertél?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!