Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Idő: ellenség vagy barát?

időhatékonyság

avagy időmenedzsment anyaként. Elfoglalt anya vagy, tele van a naptárad, de nem azokkal a dolgokkal, amit igazán szeretnél? Kipróbált időmenedzsment módszerek anyáknak egy anyától. A munkavállalók körében végzett idő- és stresszfelmérések azt mutatják, hogy az alkalmazottak sokszor érzik azt, hogy nincs idejük olyasmire, amit szeretnének. Nincsenek jobb helyzetben a kisgyerekes nők sem, akik a felmérések szerint erősen érzékelik az idő nyomását, súlyát, míg ezek megéléséről kevésbé beszélnek azok, akik nem dolgoznak. Ebből a felmérésből úgy tűnhet

elég egyszerű az időmilliomos-életérzés receptje: hagyd abba a munkát és ne vállalj gyereket!

Erre pár sorral később még visszatérek, de előbb jöjjön egy (vagy több) kérdés:

Úgy érzed, hogy csak úgy elrepült a 2021-es év? Jó volt, rossz volt? Sok negatív esemény volt benne? Stresszes volt, mert semmire nem jutott időd? Ha így volt, vajon mitől lehetett? Ha sikerült elérned a céljaidat, megvalósultak a kitűzött terveid, akkor az miért történhetett?

Így év elején sok mentor és vállalkozó készít évértékelő beszámolót, és bizonyára a cégek, munkahelyek is ezt teszik. Én is sok mindent tudnék mesélni a 2021-es évemről, de csak pár gondolatot fogok most felsorolni:

  • Sok területen fejlődtem a munkámban, megújult a honlap, védjegyoltalom alá kerültek a szolgáltatásaim, a Szelényi Anya Akadémia név és a termékek. Az év vége felé ismét elérhetővé vált az Anya Tananyag Bázis és benne a folyamatosan bővülő babás, anyás tananyagok, tréningek és podcastek.
  • A magánéletben nem úgy alakultak a terveim, ahogyan szerettem volna, legalábbis ami az életmódváltást illeti, de már tudom, hogy ez nem azért alakult így, mert nem volt elegendő időm sportra vagy egészséges ételek főzésére, megfelelő mennyiségű alvásra vagy folyadék bevitelre, hanem mert egészen másra akartam fordítani az időmet. Egyáltalán nem azért alakult így, mert tombolt a járvány, és ezért szinte alig tudott óvodába járni a gyerek, mindenki állandóan itthon volt stb. Szóval egyáltalán nem azért nem volt időm rá, mert gyerekeink vannak, és mellette még dolgoznom is kellett. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy a fenti felmérésből levont következtetés is abszurd.

Nem attól lesz az ember időmilliomos, ha nincs munkája és nincs gyereke!

(Zárójelben jegyzem meg, hogy nyilván akad olyan ember a Földön, aki tényleg időmilliomos, mert nincs se munkája, se gyereke, de van pénze és tényleg semmi feladata sincs. Bár én nem tudom elképzelni, hogy ez az élet miért lehet jó, és tényleg lehet-e így élni hosszú távon, no de térjünk vissza azokra, akik a felmérés valódi kakukktojásainak számítanak.)

Vannak ugyanis olyan elfoglalt emberek, nők, anyák, akár több gyerekkel is, akiknek akad idejük arra, amit szeretnének.

Egyszerre van karrierjük és családjuk, időt töltenek a barátaikkal, naponta sportolnak, olvasnak és még önkénteskednek is. Mindezt irigylésre méltó nyugodtsággal teszik. Ők tudatosan meg tudják határozni, mi az, amit szeretnének beépíteni a napirendjükbe, és mi az, amit átadnak másoknak (pl. az asszisztensüknek vagy felváltva végeznek tevékenységeket a párjukkal). Ők mintha egyszerűen nem fogadnák el az idő végességét.

De vajon hogyan strukturálják ezek az elfoglalt emberek az életüket? Hogy lehet, hogy őket nem nyomasztja az idő múlása? Milyen szokásaik vannak? Milyen döntéseket hoznak?

Mielőtt leírnék még pár gondolatot a 2022-es évről és arról, hogy mivel készülök, engedd meg, hogy elmeséljek neked két tanulságos történetet mentoráltjaimról, Zsuzsiról és Vikiről.

Zsuzsi a gyermekvállalást megelőzően azon a véleményen volt, hogy a baba nem nagyon fogja megváltoztatni az életét. Őszintén hitt benne, hogy ugyanúgy lesz minden, csak lesz egy szép kislánya, akivel akár össze is öltözhetnek, vagy egy csudacuki kisfia, aki pedig már pár hetesen zabálnivaló lesz. Zsuzsi úgy gondolta, hogy 1-2 hét után már szinte ugyanolyan rendszeresen jár majd fodrászhoz, masszázsra, edzőterembe és folytatja majd a karrierépítést, ahogyan azt a babavállalás előtt tette. Nagyon jó munkája és pozíciója volt. Nem ő volt a cégtulajdonos, de voltak beosztottjai, akik azt tették, amit ő mondott. Általában tőle vártak tanácsot is, amire többnyire azonnal tudta a választ, ha pedig nem, akkor felkutatta a megoldást. Alapvetően nagyon szeretett tanulni, fejlődni, sokat olvasott és férjével sokat utaztak mindenfelé a világban. Friss házasok voltak egy boldog és még pezsgésben lévő 3 éves szerelmi kapcsolat után, amikor kiderült, hogy máris úton van a baba. Családjában és baráti körében még senkinek nem volt gyereke, és a barátnői is inkább a karrierépítésre koncentráltak.
Viki elképzeléseiről is mesélek. Ő biztos volt benne, sőt félt is attól, hogy leharcolt és fáradt lesz a baba mellett, és teljesen meg fog változni az élete, semmi nem lesz már ugyanolyan, mint korábban. Ő is Zsuzsihoz hasonló pozícióban volt a munkahelyén, abban viszont különbözött tőle, hogy ő és a férje már nagyon szerettek volna babát. Viki már úgy érezte, hogy „ketyeg a biológiai órája”. Több barátnőjének, kollégájának is volt már gyermeke, és szinte mindenki feladta a munkáját, amit korábban imádtak. A családjában is azt tapasztalta, hogy azok a fitt és életvidám nők, akiknek gyerekeik lettek, nagyon megváltoztak, és már rájuk sem lehetett ismerni. Nem azért mert felszedtek magukra plusz kilókat, hanem inkább azért, mert elhanyagoltabbá váltak, és megszűntek a kapcsolataik régi, gyermektelen barátaikkal. Viki azért is húzta ennyi ideig a gyerekvállalást, mert mindig is félt, izgult, az ő szavaival élve „túlagyalta”, hogy mikor lenne a legjobb gyereket vállalni – talán akkor, amikor már felépítette a karrierjét, vagy kiteljesedett, vagy meg tudják majd fizetni a babysittert, a jó bölcsit stb.? Azt gondolta, hogy vár, ameddig lehet, ugyanakkor vágyott is gyermekre. A férjével (akivel 5 éve voltak házasok) nem tudták elképzelni, hogyan lehetnek egyszerre sikeres, boldog és sok szabadidővel rendelkező szülők. A félelmeik csak fokozódtak, amikor kiderült, hogy babát várnak, ekkor kerestek fel engem.

Azért meséltem el neked ezt a két történetet, mert számomra nagyon sokat adott a Zsuzsival és Vikivel való közös munka. Ekkor jöttem ugyanis rá, hogy mit is szeretnék igazán átadni a nőknek, a leendő és várandós anyáknak, a kisgyerekes családoknak. Annyira jó irányba sikerült Zsuzsi és Viki életútját terelni, annyira élvezték a tőlem hallottakat, tanultakat, hogy 2021. decemberében, a szokásos évtervezésre szánt napomon minden világossá vált és nagy döntést hoztam:

A 2022-es évben téged is végig vezetlek ezen az úton. Kidolgoztam egy 6 lépéses módszertant, amit Zsuzsinak és Vikinek is megtanítottam és amelynek köszönhetően sikeresen szervezik a mindennapjaikat, az egész évet, a várt vagy váratlan helyzeteket, sőt a legkisebb problémákat is.

Erről fog szólni ez az év!

Baba-mama szakértőként és vállalkozó anyaként szerzett tapasztalataimat, tanításaimat, a gyakorlatba is könnyen átültethető tippjeimet a Szelényi Anya Akadémia ez évi kihívásain való részvételed során te is megismerheted. Így te is tudatosabban fogsz tudni dönteni arról, hogy mit teszel bele az életetek mindennapjaiba, megértheted és sikerrel alkalmazhatod majd az általam kipróbált módszereket.

A végén már élvezni is fogod, hogy az életünk órákból áll, mert rájössz majd, hogy ezen órák jó menedzselése jobbá teszi az életedet. De ezt csak akkor érheted el, ha tudatában vagy az időnek. Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, csak jó logisztikával érheted el a vágyott időtlenség állapotát.

Laura Vanderkam, akire mentoromként tekintek, így ír az egyik könyvében: „Ahhoz, hogy kikapcsoljunk, fegyelmezetten kell bánnunk az időnkkel. Tudnunk kell, mire megy el, hová tűnik az idő. Az idő értékes, bőséges, de egyben véges is, így okosan kell gazdálkodnunk vele. Hiszen pont elég van belőle, hogy minden, számunkra fontos dologra jusson.”

A 2022-es évben abban foglak segíteni téged, hogy mindig tudj időt teremteni azokra a dolgokra, amik igazán fontosak és hasznosak számodra.

Ha időben szeretnél értesülni a Szelényi Anya Akadémia soron következő időmenedzsment kihívásáról, vagy hallgatnál előadást, részt vennél meetingeken a témában, akkor iratkozz fel a hírlevelemre, jelentkezz a privát Facebook csoportomba!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

rendezett és tiszta lakás nemcsak álom

Ébredj egy rendezett és tiszta lakásban!

Megvan az az élethelyzet, amikor alig aludtál az éjszaka, és még a házimunka is rád hárul másnap? Itt van 7 kreatív megoldás, hogy időt nyerj és egy szép, tiszta, rendezett lakásban ébredhess.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!