Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Biztos jól hall az újszülött kisbabád?

Biztos jól hall az újszülött, aki hangra, nagy zajra figyel, összerezzen

Milyen hallással születik az újszülött kisbaba?

Ahhoz, hogy tudd biztos jól hall az újszülött, tudnod kell, hogy a magzat 24 hetes korától kezdve képes környezetéből hangingereket felvenni. A magzat belsőfüle akkorra fejlődik ki, és folyamatosan közvetíti a hangot, a hallás agyi központja felé. Az anya szívverésének hangját, sőt még a külvilág hangjait is hallja, de gondolom, hogy ez már nem új információ neked.

Nincs kedved olvasni?
Hallgasd meg Podcast-ben.
Válaszd ki, hogy hol, és ne felejts el bekövetni!A babád tehát már a pocakban elkezdni a hallástanulást.

Az anyaméh hangingerekben gazdag, és baba az édesanya hangját hallja legerősebben, ez még az anyaméh háttérzajánál is erősebb.

A várandósság hónapjaiban megismerkedik a szülők és így a környezete hangjaival. Már itt elkezdi megtanulni a nyelv tulajdonságait. Már születése előtt szívja magába a beszéd dallamát és ritmusát.

A beszédfejlődés alapja a megfelelő hallás.

Ha születés után valami megakadályozza a fejlődést, a hallási figyelmet, akkor az befolyásolja majd a későbbi beszédindulást is.
A baba életének első évében sokkal érzékenyebben reagál a hangokra, mint a látottakra.

Babagondozás alatt a beszélő anya hangjára megnyugszik a baba, és az anya is tudja, hogy hall az újszülött.

Ne izgulj, ha a születés után a babád fülei még magzatvízzel telítettek.

Ezért is lehet az, hogy az újszülöttkori kötelező hallásvizsgálaton lehet, hogy még nem jó eredményt kaptok. Ilyenkor valószínűleg javasolnak nektek egy későbbi ismétlő vizsgálatot.

Addig is, folyamatosan tudod majd figyelni a gyermekedet. Persze az újszülött baba még nagyon sokat alszik, de ha ébren lesz, akkor megfigyelheted azt, is, hogy hall-e. Ahogy tisztul ki a hallójárat, és elkezd reagál a körülötte lévő zajokra. A leglátványosabb, ha egy nagy és hirtelen zajra reagál.

Ugye az már meg sem lep téged, hogy az emberi hangra figyel leginkább a kisbaba? A csecsemők veleszületett képessége, hogy a magas és mély hangok között különbséget tudnak tenni, és a magasabb hangokra fognak jobban figyelni. (Így megnyugtathatod mondjuk a nagypapát is, ha esetleg, amikor ő beszél a babádhoz, nem pont úgy reagál majd, mint amikor te beszélsz hozzá.)

S míg a látás a szem becsukásával (szinte) megszűnik, addig a hallást nem tudja úgy kizárni akkor sem, mikor alszik, bár nagyon sok baba szuperül alszik az ismert nappali zajok között is.

Hogy veheted észre, ha baj van a kisbabád hallásával?

Első körben az újszülött hallásvizsgálat kötelezően szűri, ha gond lenne. Aztán folyamatosan érdemes figyelni, hogy a kisbabád egy-egy éles, hirtelen zajra teljes testével összerezzen-e, pislog vagy átkaroló mozdulatot végez a kezeivel, vagy pont ellenkezőleg, és abbahagyja a mocorgást? Vannak, akik sírva is fakadnak, és nem is sok idővel oda is kaphatja, fordíthatja a fejét, ahonnan hallja a zajt, de ez még nem egy tudatos kereső mozdulat.

A nyugodt, nem zajmentes, de csendes körülmények között élő kisbaba már nem kapkodja a fejét minden zajra, mert elkezdi megtanulni, hogy vannak ismerős, számára veszélytelen hangok a világban.

Létezik az újszülöttkori néma sírás?

Amikor iskolás voltam, sokszor mentem a gyermekszemész anyukámmal koraszülött osztályokra, ahol ő a babák szemét vizsgálta meg. Emlékszem, egyszer láttam egy hangtalanul síró babát. Nagyon furcsa és ijesztő volt számomra akkor ez, és még most is megborzongok. Viszont az elmondás alapján az a kisbaba igen kis súllyal és sok problémával született (a kis tüdejének sem volt igazán ereje), pontosan nem emlékszem a részletekre, de akkor azért megnyugtattak, hogy rendbe fogják őt hozni.

Később sem hagyott nyugodni ez a téma, és azt megtudtam, hogy a kutatók megfigyelték a csecsemők sírásait, és rájöttek, hogy lehet diagnosztizálni a sírásból is, ha egy baba nem hall jól. Az ép és a halláskárosult csecsemők sírását emberi füllel biztonságosan nemigen lehet megkülönböztetni szerintük, de a számítógépes elemzéssel már látható, bizonyítható különbséget tudtak kimutatni, már csak a baba sírásának megfigyeléséből is.
(Hiszen minden csecsemőknél működik egyfajta biológiai és fizikai visszacsatoló rendszer, mert ha nem hallja saját sírását, akkor alakítja hangjait, és másként „szól” már a sírása.)

Én minden esetre arra biztatlak, ha úgy érzed, vagy az a félelmed, hogy a gyermeked nem hall jól, akkor vidd el csecsemő fül-orr-gégészetre, audiológiára, és tudd meg, hogy mi a helyzet, mert a hallás segítséggel, hallókészülékekkel támogatható, emiatt ne maradjon le a beszédfejlődésben.

Ha nemrég kisbabád született, és beszélnél egy szakemberrel, kérj tőlem online konzultációt!

Iratkozz fel hozzám, mert hamarosan részleten is bemutatom a növekvő gyermek hallását, és az otthoni hallásvizsgálat lehetőségeit.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

A baba és a matematika született matematikusok vagyunk

A baba és a matematika: született matematikusok vagyunk?

A baba és a matematika: született matematikusok vagyunk? Mikor kezd számolni egy kisbaba? Tudd meg Te is, hogy milyen korán kezdenek el a kisbabák megismerkedni a számokkal. Megdöbbentő tények, kutatási eredmények a babák korai matematikai képességeiről.
párkapcsolati idő kisgyerekes szülőknek

5+1 teendő a párkapcsolati idő szépítéséért

Megszületett a gyermeked, de fontos a párkapcsolati idő is? Akkor ez az 5+1 teendőtök van a pároddal, hogy kipihentebben, boldogabban és kiegyensúlyozottabban teljenek a napjaitok.
DSC01480

Hasfájós a babám, vagy más a baj?

Tudd meg, hogy mi állhat a csecsemősírás hátterében. Mikor beszélnek hasfájósságról, hogyan kezelik? Vagy mi a gond, ha másért sír?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!