Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

A baba ösztönösen tudja, hogyan kell szopiznia

hogyan kell szopizni

Mitől válhat fájdalmassá a szoptatás, és hogy miként engedhetsz utat a babád veleszületett ösztöneinek, hogy ezt elkerüld. A cikk végén egy látványos animációt tartalmazó, segítő videót is találsz erről. Nekem nagyon tetszik a videóban, hogy „röntgen szemüvegünk lesz”, így jobban el tudjuk képzelni, hogyan is történik a szoptatás, a nyelés a helyes és helytelen mellretétel esetében. Mindenekelőtt olvasd el a videóval együtt sokkal jobban értelmezhető cikkemet és a a szakmai gondolataimat. A leírást az Anyatejút képeivel egészítettem ki.

A szoptatás a csecsemők számára ösztönös cselekvés.

Ugyanez az anyákról nem mondható el. Ők a szoptatás mikéntjét gyakorlással és mások megfigyelésével sajátítják el. Sok anya dönt úgy, hogy megpróbál szoptatni, mert hallottak annak egészségre gyakorolt, élethosszig tartó jótékony hatásáról. Ám annak érdekében, hogy a szoptatás jól működjön, a folyamatnak a kisbabád és a te számodra is kényelmesnek kell lennie.

A szoptatás közbeni kényelmed elsősorban attól függ, hol helyezkedik el a mellbimbód a baba szájában, ami pedig főként annak függvénye, hogy hogyan veszi azt a szájába a babád. Ezt sok anya hívja “rácsatlakozásnak”. Hogy megértsd, hogyan befolyásolja a kényelmedet az, hogy a baba, hogyan kapja be a melledet, nézzük meg belülről a kicsi szájának felső részét.

A baba ínye mögött van néhány redők és egy sima, de keményebb rész, ez a kemény szájpad. Amikor a baba beveszi a melled a szájába és a mellbimbód a szájüreg első részében áll meg, akkor azt a kemény szájpadhoz fogja nyomni.  Ilyenkor a mellre tapadás helytelen, ami kényelmetlenséget okozhat neked a szoptatáskor. Ha a baba nem tapad rá megfelelő szögben a melledre, akkor a súrlódás és a nyomás fájdalmat okozhat, sőt akár a bőröd sérüléséhez is vezethet.

Nézd meg milyen a helyes és helytelen mellre tapadás!

A csecsemő szájüregének hátsó része felé haladva a szájpad puhává változik. (Így is hívják: lágyszájpad.)

Amikor a baba mélyen beveszi a melled, akkor a száját nagyra nyitja, a bimbó udvarból nagyobb részt kap be, nyelvét lenn hagyja, és az ajkai kifelé pödrődnek. Ilyenkor a szoptatás közben nem érzel súrlódást vagy nyomást. A kényelmi zónában történő szoptatás a legkellemesebb neked és a leghatékonyabb a baba számára.

A legtöbb baba esetében a helyes mellre tapadássokkal könnyebben megvalósul, ha az anya hagyja, hogy az újszülött természetes szopási ösztönei érvényesüljenek.

A baba ösztönösen megtalálja a melled

Mint a legtöbb emlős, az emberek is úgy születnek, hogy tudják, hogyan jutnak el az anya melléhez és a táplálékhoz. Annak érdekében, hogy ezeket a babával született ösztönös reflexeket kiváltsd, akkor kezdj szoptatni, amikor gyermeked nyugodt és láthatóan kezd megéhezni. Nyisd szét a felsőd és tedd a két melled közé a babád, hogy a bőre érintkezzen a tiéddel. Pihenj és élvezd a babád közelségét.

Amikor a baba megérzi a bőrödet, illetve annak melegségét, elkezdi elnyomni a fejét a mellkasodtól és ezáltal közelíteni kezd a melled felé. Miközben a baba halad lefelé, beszélj hozzá, nézz a szemébe, cirógasd és ösztönözd őt. Segíthetsz a babádnak azzal, ha a popsiját egyszerűen a másik melled felé tolod, miközben megtámasztod a nyakát és a csípőjét. Ne feledd, ezek természetes emberi ösztönök, a babád tudja, mit kell tennie.

Amikor eléri a melled, igazítsd úgy a testét, hogy az orra a mellbimbód előtt legyen és a fejét szabadon hátrahajthassa. Tartsd közel a babád, hogy a teste hozzányomódjon a tiédhez, miközben az álla finoman hozzáér a melledhez. Várj, amíg nagyra nyitott szájjal megkeresi a melledet. Amikor rátapadt, adj neki egy gyengéd lökést a válla mögött. Ez a finom mozdulat segít, hogy a mellbimbódat megfelelően bekaphassa. Ha a baba jól tapad rá a melledre, gyengéd szívást fogsz érezni, de nem lesz kellemetlen. (Elképzelhető, hogy intenzívnek érzed ezt és újnak. Ha bizonytalan vagy, hogy jól tapad-e mellre, a súlygyarapodás is jó visszajelzés neked, de bátran kérd ki egy megfelelő szoptatási tanácsadó véleményét, hogy megnyugtasson vagy korrigáljon, ha szükséges)

Ne feledd, hogy a szoptatásnak mindkettőtök számára kényelmesnek kell lennie, nem lehet fájdalmas. Ha a szoptatás fájdalommal jár számodra, vagy a babád nem megfelelő ütemben gyarapszik, fontos, hogy segítséget kérj egy laktációs (vagyis szoptatási) tanácsadótól. Minél hamarabb találsz segítséget, annál hamarabb lesz pihentető és élmény számotokra a szoptatás. Mert a szoptatásnak ilyennek kell lennie.

Nézd meg a videót!

Remélem, hogy ez a videó és leírás segítségedre lesz. Nem mindenkinek megy egyből a szoptatás, a szoptatást ugyanis tanulni kell, vagy gyakorlott szoptatási tanácsadók segítségével újraépíteni. Az Anya Tananyag Bázisban több tananyagban és szakértőkkel készített podcast-ekben is tovább boncolgatjuk a témát.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

A baba és a matematika született matematikusok vagyunk

A baba és a matematika: született matematikusok vagyunk?

A baba és a matematika: született matematikusok vagyunk? Mikor kezd számolni egy kisbaba? Tudd meg Te is, hogy milyen korán kezdenek el a kisbabák megismerkedni a számokkal. Megdöbbentő tények, kutatási eredmények a babák korai matematikai képességeiről.
Biztos jól hall az újszülött, aki hangra, nagy zajra figyel, összerezzen

Biztos jól hall az újszülött kisbabád?

A megfelelő hallás a beszédfejlődés alapja. Mikor kezdi el megtanulni az anyanyelvét? Hogyan vedd észre, ha baj van?
párkapcsolati idő kisgyerekes szülőknek

5+1 teendő a párkapcsolati idő szépítéséért

Megszületett a gyermeked, de fontos a párkapcsolati idő is? Akkor ez az 5+1 teendőtök van a pároddal, hogy kipihentebben, boldogabban és kiegyensúlyozottabban teljenek a napjaitok.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!