Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Ki az a perinatális szaktanácsadó?

ki az a perinatális szaktanácsadó

A cikk szerzője: Karner Beatrix (Boldogság mentor, perinatális szaktanácsadó)

Perinatális szaktanácsadó? Az mi? Eszik vagy isszák? Ebben a cikkben megkapod a válaszokat. Mit jelent a perinatális szó. Megtudhatod, hogy milyen segítő szakember a perinatális szaktanácsadó, és kiknek, miben tud segíteni. Miért fél sok nő a szüléstől? Milyen lehet egy szülésélmény feldolgozás. Mit mondd a szakember, kiket érint a perinatális téma?

Az olvasásnál jobban szereted a Podcast-eket? Itt a hallgatható verzió, és még egy sort sem kell olvasnod.

Mit jelent a szó?

Azzal kezdeném, hogy mit is jelent maga a perinatális szó? Ez a szó gyűjtőfogalom, és felöleli a pre-, post-, és neonatális időszakot. Vagyis a szülés előtti, alatti, utáni korai időszakot.  A latinban a peri- előtag a körüli, a natalis szó pedig a születéssel kapcsolatos, vagyis szó szerinti jelentése születés, szülés körüli.

Tágabb értelemben véve azonban a perinatális időszakba tartozik, a fogantatás előtti időszak mikor felmerül a párban a gyermekvállalás gondolata, maga a foganás, a magzati lét, a várandósság, születés és szülés, és a korai gyermekévek.

A perinatális tudomány  holisztikusan tekint az emberre.

Vagyis figyelembe veszi, hogy elválaszthatatlanul kapcsolódik a környezetéhez, s hogy a külső környezet hatással van a belső környezetére, illetve elválaszthatatlanul kapcsolódik hozzá a fizikai, szociális és társadalmi környezete is.

(A latin holiscus szó jelentése: általános, egész szervezetre kiterjedő, átfogó)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha holisztikusan közelítem meg a várandós nőt, például abból a szempontból, hogy miért fél a szüléstől, akkor nem nézhetem csupán őt egyénileg. Ahhoz, hogy mélyebb megértéshez jussunk, meg kell ismernem a környezetét, a szüleit, felmenőit, élethelyzetét.

Fontos, hogy van-e például támogató, biztonságot adó háttere, van-e párja, vannak-e már gyermekei? Milyen környezetben él? stb.

A perinatális tudomány megközelítése rendszerszemléletű, vagyis az egyént nem különálló egységnek tekinti, hanem egy rendszer szerves részének. Ahogyan az óceán cseppjei sem értelmezhetők önmagukban, hiszen együttesen alkotják az óceánt.

Transzgenerációs folyamatként tekint a születés és szülés időszakára a fogantatástól egészen a következő nemzedék megszületéséig.

A transzgenerációs hatás, a generációkon átívelő hatásokat jelenti. A perinatális tudomány figyelembe veszi az egyénre ható generáción keresztül átadódó, átívelő hatásokat is. A transzgenerációs hatás olyan, mint a gravitáció, akár hiszünk benne, akár nem, hatással van ránk.

Ki lehet Perinatális szaktanácsadó?

Perinatális szaktanácsadói képzés jelenleg, összesen 3 helyen zajlik a világon. Ezek közül az egyik Budapesten, az ELTE Perinatális szaktanácsadói szakirányú továbbképzése.

A képzést az ELTE PPK Affektív Pszichológiai Tanszék és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság gondozza.

A képzésen már diplomával rendelkező, szakembereket várnak, ahol igényes, magas szintű, tudományosan megalapozott perinatális képzés zajlik.

Ennek megfelelően a szakemberek a legváltozatosabb területről érkezhetnek a képzésre (tanárok, pszichológusok, védőnők, szülésznők, mentálhigiéniás szakemberek, gyógypedagógusok stb. A lista elég változatos).

Így minden szakember a saját szakterületének és érdeklődési területének megfelelően mélyíti el tudást.  S ennek megfelelően dolgozik a hozzá fordulókkal.

A perinatális szakember figyelembe veszi az előtörténetet

Milyen szüléstörténetek vannak a családban, a női felmenők között? Hogyan tekintettek ők a szülésre, és ez által milyen hatást gyakoroltak az utánuk következő nőkre?
Hiszen számos esetben előfordul, hogy a szüléstől való félelem, egy „öröklött” félelem.

A perinatális szakember egyben figyelembe veszi a tágabb és szűkebb szociális környezetet, az eredeti családot, születéstörténetet, párkapcsolatot stb., vagyis a gyermeket tervező nőre, párra ható sokrétű tényezőket.

Előfordul, hogy a baba foganásának akadálya az, hogy a női felmenők sorra belehaltak a szülésbe, akár három generációra visszamenőleg. Ez a félelem tudattalan, vagy tudatos szinten megjelenik az utódokban is, és a gyermeket tervező „utód” fél a szüléstől.

Mikor ezek a transzgenerációs minták felszínre kerülnek, a tudatosítás által egyben oldódnak is. Hiszen, már nem belül van bennem mélyen elásva, hanem rá tudok nézni. Majd szépen lassan egyre távolabb tudok kerülni tőle. Mígnem végleg el tudom engedni, és utat adhatok annak, amire valójában vágyom.

Tehát, ha feltárjuk a háttérben húzódó okokat, akkor a félelem elillanhat, és a baba megfoganhat.

Itt jön újra képbe az, hogy az adott perinatális szaktanácsadónak milyen alapvégzettsége van. Hiszen az alapképzettségének megfelelő szakmai támogatással tudja kísérni a hozzá fordulókat.

Most pedig nézzük meg a témákat, amivel perinatális szaktanácsadóhoz fordulhatunk (a teljesség igénye nélkül):

Kiknek segíthet a perinatális szaktanácsadó?

 • gyermekre vágyó nőknek/férfiaknak/pároknak
 • várandósok lelki támogatásában, kísérésben
 • várandósoknak a magzattal való mélyebb kapcsolódásban
 • szülésre készülőknek (Hol? Hogyan? Kivel?)
 • fogamzási nehézségekkel küzdő nőknek/pároknak
 • meddő nőknek/pároknak
 • nőknek a fogamzást akadályozó betegségek lelki okainak feltárásában
 • asszisztált reprodukciós folyamatot tervező nőknek/pároknak lelki támogatásban
 • asszisztált reprodukciós folyamatban résztvevő nőknek/pároknak lelki támogatásban
 • sikeres beültetés esetén a kismamának a magzat megtartásban
 • császármetszéssel szült nőknek a szülésélmény feldolgozásában
 • császármetszéssel születetteknek a születésélmény feldolgozásában
 • császármetszést követő hüvelyi szülést tervezőknek
 • anyáknak a saját szülésük, ill. gyermekük születésének feldolgozásában
 • gyermekágyas anyáknak
 • anyáknak/apáknak a korai gyermekévek nehézségeiben
 • perinatális veszteség esetén (abortusz, spontán vetélés) nőknek/férfiaknak/pároknak
 • szülésélmény/születésélmény
 • örökbefogadást tervező szülőknek
 • örökbefogadó szülőknek
Ahogyan mindannyian egyedik vagyunk, úgy minden szakember egyedi. Így minden perinatális szaktanácsadó is az.
Azzal a szakemberrel tudunk a leghatékonyabban dolgozni, aki nem csak szakmailag hiteles számunkra, hanem emberileg is.

Sokan azt gondolják, ez olyan „női téma”. Való igaz, hogy az önismereti úton sokkal több nő fordul elő, de mindannyian születünk és meghalunk, így a legtágabb értelemben véve ez az időszak az egész életről szól. S mivel a férfiak is megszületnek, ezért nekik is ugyan olyan fontos megismerni születésüket az édesanyjukhoz való viszonyukat. Ez mindig aktuális, de gyermekvállalás előtt különösen fontos téma.  (Tehát csak bátorítani tudom a csodás férfiakat is arra, hogy megismerjék születésük történetüket.)

Megszülettünk és a születésünk élménye meghatározza a ritmusunk, önbizalmunkat, emberi kapcsolatainkat, a szerelemre való képességünket, az intimitáshoz való viszonyunkat, szexualitásunkat, a világban elfoglalt helyünket, sőt még azt is, hogy hogyan látjuk az univerzumot, amiben élünk.

A cikk szerzője: Karner Beatrix (Boldogság mentor, perinatális szaktanácsadó) Vedd fel vele a kapcsolatot, ha szükséged van egy beszélgetésre! Hivatkozz bátran a Szelényi Anya Akadémiára.

Amennyiben pedig szeretnél Hamar-Szelényi Évához Perinatális szaktanácsadásra jönni, jelentkezz itt.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

tudatosság a szerelemben

Miért legyünk tudatosak a szerelem, a szexualitás, a fogantatás, a várandósság és a szülés kapcsán?

Mit üzen neked egy perinatális szakember, milyen kulcs gondolatok fogalmazódnak meg bennünk, ha tudatosak akarunk lenni a szerelemben, szexualitásban, babatervezésnél, babavárásnál és a szülésnél.
Ildivel_interju4

Miért beszélgettem egy esküvőszervezővel?

Az ENJOY Wedding megálmodójával, Polacsekné Kővágó Ildikó, esküvőszervezővel beszélgettem, szerintem téged is érdekelhet, hogy miről beszélgethet egy esküvőszervező és egy baba-mama szakértő.
12ölelés kell a boldogsághoz

Tizenkét ölelés kell a boldogsághoz

Mennyi érintésre, ölelésre van szüksége egy embernek, a napi túléléshez, a mindennapi a boldogsághoz? Mikor fejlődik ki a tapintás érzékelése és mi az utolsó érzékszervünk, ami még az öregséget is túléli?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!