Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

A mese szerepe a gyermek életében

mesék szerepe

Miért fontos a mese, mi a mese szerepe? Mikortól meséljek a gyermekemnek? Sok anyát foglalkoztat ez a kérdés. De vajon gondolkodtál-e már azon, hogy honnan a késztetés, hogy minden este mesélj neki? Erre és a mesékkel kapcsolatos sok egyéb kérdésedre választ kapsz ebből az írásból.

Mit nevezünk mesének?

Még mielőtt az irodalom óráról ismert definíció boncolgatásába kezdenék, nézzük először a “Mikor mesélünk?” kérdésre a választ.

  • Hogy történt?
  • Jól van, elmesélem… – szoktuk mondani.

Tehát, ha meg szeretnénk osztani valakivel egy történetet, akkor mesélünk. A klasszikus mesemondás és mesehallgatás egyik legfőbb jellemzője, hogy a hallgatóság a mesét a mesemondóval együtt éli át.

Az írott meséknek két nagy csoportját különböztetjük meg a mese szerzője szerint. Ha az író nem ismert és a mese szájhagyomány útján terjedt, sőt akár módosult is, akkor népmeséről beszélünk. Ha ismerjük a szerzőt, akkor műmesének nevezzük.

A mesék évszázadok óta hordozzák az emberi élet alapértékeit, megjelenítik feladatainkat, vágyainkat. A mesék többsége közös ősi gyökereinkre épül, azonban még a hasonló kultúrák között is lehet eltérés a mese felépítésében és stílusában.

A gyerekek boldogabbak, ha van minden nap mese.

Tudtad, hogy a dán családokban a meséknek nem mindig pozitív kimenetelű a vége? A mesék végén aztán átbeszélik, hogy miért volt szomorú vagy rossz a történet, és miért jobb a saját életük mint a szereplőké, így alapvetően nagyon boldog és elégedett gyermekeket nevelnek, akikből később boldog és életrevaló felnőttek lesznek. Nem csoda, hogy a dánok évről évre elnyerik a “legboldogabb ország” címét.

Mikortól meséljünk a gyermekünknek?

Mesélni már a babatervezés időszakában is érdemes. Akár lejegyezzük a történeteinket, akár nem, hasznos lehet nekünk vagy a később születendő gyermekünk számára.

Amikor babánk már a méhünkben növekszik, akkor is tudunk hozzá beszélni, mesélni neki. Ilyenkor osszuk meg vele az érzéseinket, a velünk történt eseményeket! Ha pedig már a karunkban tartjuk a gyermekünket, akkor mesélhetünk neki arról az időszakról, amikor még csak vártuk őt.

Minden gyermeknek segít a „hovatartozás” megélésében, ha tudja, hogy honnan érkezett. Ha gyermekünket örökbe fogadtuk, akkor is tudunk neki mesélni arról, hogy milyen érzés volt várni rá és készülni az érkezésére.

Hasonlóan az örökbefogadáshoz, sok anya számára könnyebb a meséken keresztül elmondani a gyermekének, ha például lombikban fogant vagy donortól született. Sok szakember foglalkozik már azzal a kérdéssel, hogy szülőként miként tudjuk megfogalmazni ezeket a dolgokat a saját családunkon belül.

Társas lényként alapvető szükségletünk a másokhoz való kapcsolódás, hogy legyen egy családunk, ahová tartozunk és ahol elfogadnak minket. Mindezt a mesék által élik meg a gyermekek, hiszen ők még nem tudják megfogalmazni a megértésre, az odatartozás érzésére irányuló vágyaikat.
napi_rutin_meseles

A mesék által családunk felmenőiről, eredetünkről is többet átadhatunk gyermekünknek, amiben egy közös fotóalbum nézegetés is segíthet. E mellett a mesék a traumák feldolgozásában is segíthetnek. Ilyenkor érdemes egy családmesét, családtörténetet írni, amit egy szakember segítségével megtölthetünk pozitív elemekkel és ezáltal segíthetjük gyermekünk lelki felépülését. Ezekben a helyzetekben olykor felszínre kerülhet egy eltitkolt vagy nem ismert tény a családunk életéből, de ha ezzel megfelelően foglalkozunk, az előrébb viheti az életünket és sok mindenre magyarázattal szolgálhat.

Érdekes módon a titok jelenlétét a gyerekek különösen jól érzékelik, ezért is fontos, hogy jól kezeljük az ilyen eseteket. A tabu témák kapcsán is jó, ha felkészülünk a kérdésekre, ilyenkor is jó szolgálatot tehet egy általunk megfogalmazott mese. Ha tehát a gyerek kérdez és érdeklődik, akkor fordítsunk időt a válaszokra. Ha pedig szükségét látjuk, kérjünk segítséget!

A mese jótékony hatásai

Ha minden nap mesélünk a gyermekünknek, akkor az a napi rutin részeként segíti őt az eligazodásban, biztonságot ad számára és mindemellett az anya-gyermek kapcsolatot is erősíti.

A mese hatására fejlődik a gyermek érzelmi intelligenciája, kreativitása, képzelete, fantáziája és problémamegoldó gondolkodása. A beszédre, a szókincsre, a kifejezőkészségre is pozitív hatással van. A mesének további fontos funkciója az örömszerzés, a feszültségoldás, a megnyugtatás, a kikapcsolás, a feltöltődés.

A mese története és példája által a gyermek felfedezi az összefüggéseket a világban és a környezetében, amelyben ő is benne él. A mese segítségével igazodik el a saját érzelmeiben is. A mindennapos meghitt együttlét megteremti a későbbi bizalmas anya-gyermek beszélgetések alapját.

Tudtad, hogy nem csak a gyermekeknek segíthet a mese?

Használják a párterápiában, a felnőtt pszichoterápiában, az anya- vagy szülő-gyermek kapcsolódásban legyen szó akár kisgyermekről, óvodásról vagy kiskamaszról. Speciális helyzetek elfogadásában, kezelésében, legyen az egy baleset, trauma, veszteség vagy fogyatékosság, szintén nagy segítő lehet a mese. A gyermek- vagy átmeneti otthonban, mélyszegénységben élőket pedig megerősíti abban, hogy képesek változtatni az életükön.

Ha érdekel a téma, szeretettel ajánlom figyelmedbe Boldizsár Ildikó: Meseterápia a gyakorlatban – a Metamorphoses Meseterápia alkalmazása c. könyvét.

Milyen a jó mese?

A gyermek életkorának, fejlődési szakaszának megfelelő. Nyelvezete a gyermek számára érthető, témája az érdeklődési körébe vág. Megtanulhatja belőle, hogyan érheti el a céljait és hogyan tudja megoldani a nehézségeket.

És mi a helyzet a „rossz” résszel?

Ha kihagyjuk a mesékből az összes rossz részt, valószínűleg elmarad a katartikus, feszültségoldó, felszabadító élmény. Nem lesz meg benne a „gonosz” feletti győzelem, azaz a nehézség leküzdése okozta sikerélmény, sőt úgy a „jó/igaz út” is csorbát szenved és a gyermeknek nincs mivel azonosulnia. A rossz részek kihagyásával esetleg pont a lényeg, egy karakter, egy esemény, egy cselekedet marad ki a meséből.

A mese így nem készíti fel a gyermeket az életre! Tudjuk, hogy az élet nem tündérmese. Valóban elég utópisztikus világ lenne az, ahol nincsenek konfliktusok, hanem minden szép és jó. Valljuk be, ez elég unalmas. Az embert a kihívások éltetik. Természetesen minél kisebb a gyermek, annál fontosabb, hogy a szereplők csak egyetlen egy és egyszerű tulajdonsággal legyenek felruházva (pl. jó vagy rossz).

Amikor átbeszéljük a gyermekünkkel a mesét, akkor már fogalmazhatunk úgy, hogy nem az ember rossz, hanem rossz dolgot tett. Ez a későbbiek folyamán is hasznos lesz, amikor a gyermekünk elkövet egy-két csínyt. Ilyenkor is érdemes megfelelően fogalmaznunk és nem azt mondanunk, hogy “rossz gyerek vagy”, hanem, hogy “rossz dolgot tettél”. De ez már egy másik blogbejegyzés témája…

 beszedfejleszto_mesek

Hogyan mesélj?

Ezekre mind-mind választ kapsz az Anya Tananyag Bázis előfizetőjeként! Hamarosan indul a csatlakozás!

Ha gyors segítségre van szükséged, hogy hogyan nevelhetsz boldog gyermekeket, akkor konzultáljunk.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

ki_a_mikulas

Hogyan és mikor valld be, hogy ki a Mikulás valójában?

Kell-e a karácsonyi csoda varázsa a gyereknek? Mit mondj neki a Mikulásról? Hogyan és mikor valld be az igazat? Nem fogja úgy érezni, hogy végig hazudtam neki? Mit javasol a baba-mama szakértő?
babamamaklub

A baba-mama klub titkai

Mik lehetnek egy baba-mama klub titkai? Hogyan indítsd klubot, vagy hogyan vegyél részt rajta anyaként? Milyen témákkal találkozhatsz?
babajelek

Gesztusok és jelek szerepe a beszédfejlődésben

Nem beszél még, de gesztusokkal és jelekkel is kommunikál, de hogyan? Már a fejlődő magzat is érzékeli, hallja a szülei beszédét, környezete hangjait, hogy mielőbb ráhangolódjon a világra, amibe majd belecsöppen.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!