Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Ne maradj le a kötelező és ajánlott vizsgálatokról

Kötelező és ajánlott vizsgálatokról mindig is szerettem beszélni. Mert mindenem a megelőzés. Már a gyermekem születése előtt is aktívan segítettem a családoknak abban, hogy gyermekükkel milyen életkorban milyen szűrővizsgálatokon kell, illetve érdemes részt venniük. Sokszor sajnos annak ellenére is elmarad 1-1 alaposabb kivizsgálás, hogy erre meg van a megfelelő hely a gyermekük egészségügyi kiskönyvében.

A szülők a gyermekük “egészségügyi menedzserei”

Nincs más dolgod, mint megnézni a kiskönyvben lévő táblázatot és egyből tudni fogod, hogy ha itt az ideje egy orvos felkeresésének. A cikkből azt is megtudhatod, hogy legutóbb mit is vizsgált meg gyermekeden a gyerekorvos vagy védőnő.

A Szelényi Anya Akadémián igyekszem neked a gyermeked minden fejlődési területére vonatkozóan cikket, tanulmányt, oktatóanyagot készíteni, fejlesztő játékokat javasolni. Felhívom a figyelmet az eltérő fejlődésre, hogy ha szükséges, időben megkezdhessétek a terápiás kezelést.

Ha már babakorban időt tudsz fordítani az érzékszervi vizsgálatokra, nagy előnyre teszel szert. Természetesen a gyermekek összetett, komplex kis teremtmények, tehát “egy vizsgálat, nem vizsgálat”! Ha valami eltérést tapasztaltok, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Tudom, hogy talán ez a legnehezebb. Sőt sokszor egy-egy negatív információ elhangzásakor szinte már nem is halljuk az orvos, vagy védőnő többi mondatát. Ez egy természetes reakció. Én is azért készítettem az Anya Tananyag Bázisomat, mert úgy gondolom, hogy vannak infórmációk, amiket többször szükséges megismerni, ahhoz, hogy megértük, rögzítsük. Ha úgy érzed, hogy nem tiszta valami, legyél bátor, és addig kérdezz, amíg nem kapsz megfelelő mennyiségű választ. Bár néha kell, hogyni, hogy az információk betaláljanak. Vagy adott esetben kérhetsz újabb szakvizsgálatot is.

Én is szívesen segítek, konzultálj velem, ha szükségét érzed! Tovább a konzultációs lehetőségre! >

Melyik életkorban milyen érzékszervi vizsgálatot végeznek?

Az alábbi táblázatban szerepel olyan vizsgálat, ami ajánlott és ami már kötelező. Szerintem te sem szeretnél lemaradni egyikről sem. Természetesen azt vallom, hogy egyeztess a saját gyerekorvosoddal, vele is beszéld át ezeket a dátumokat, vagy akár a védőnőddel is, hiszen gyakran ők is jelentkeznek nálad, hogy ezeket a szükséges vizsgálatokat végezzétek el, minden esetre szerintem jó, ha te is tudod, hogy mikor, milyen vizsgálatokra érdemes elmenni, hiszen a legfőbb érzékszerveink a látás és hallás, megőrzésük, és esetleges időben történő megtámogatásuk elengedhetetlen az egészséges és optimális fejlődéshez. Ezért mindent mutatok ebben a két átlátható táblázatban!

  Hallásvizsgálat
Ki végzi a vizsgálatokat? védőnő, gyerekorvos, fül-orr-gégész szakorvos
újszülött korban reflexek megfigyelése, zajra való reagálás; sírás, légzés és hangadás „minősége
1-2 hónaposan zajra való reagálás, anya hangjára megnyugszik-e
3 hónaposan hangra való reagálás; sírás, hangadás „milyensége”, anya és közeli családtagok hangjának felismerése
6 hónaposan hangra való figyelés, keresés, odafordulás, mindkét fület külön-külön vizsgálják
1 évesen eltereléses vizsgálat, lokalizációs és kondicionáló technikák A beszéd- és a környezet hangjait lefedő hangok észlelésének vizsgálat, csendes és zajos környezetben is, mindkét fülön, külön-külön vizsgálják
3 évesen játék audiometria, kooperatív tesztek pl. egyszerű utasítások végrehajtása
5-6 évesen
(iskola előtt)
hallásküszöb vizsgálata, beszédértés vizsgálatok
  Látásvizsgálat
Ki végzi a vizsgálatokat?               védőnő, gyerekorvos, gyermekszemész szakorvos
újszülött korban alak, méret, működés
1-2 hónaposan fényérzés, fénykövetés
3 hónaposan tárgykövetés, fixálás, szemmozgások
6 hónaposan szaruhártya fényreflex vizsgálatok, szemmozgások (kancsalság) vizsgálata (a szemeket külön-külön vizsgálják)
1 évesen szemészeti szűrővizsgálat szaruhártya fényreflex vizsgálatok, sztereo látás, mélységérzékelő képesség, takarási teszt (Kukucs játék – mindkét szemet egyformán engedi-e takarni, mindkét szemével figyel-e), sztereo látás vizsgálata
3 évesen látásélesség vizsgálata, sztereo látás vizsgálata
5-6 évesen
(iskola előtt)
látásélesség vizsgálata, színlátás vizsgálata

Az érzékszervek megfelelő működése vagy azok esetleges megsegítése hozzájárul a gyermeked helyes, időben történő fejlődéséhez.

A fenti vizsgálatok nagy részére külön kell jelentkezni, érthető, hogy ezek észben tartása sokszor nem könnyű. Remélem, hogy a fenti táblázat segít majd neked ebben. Érdemes már most beírni a naptáradba, hogy mikor mit kellene majd kivizsgáltatni!

Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogyha feliratkozol hozzám a hírlevélre (új blogcikkek és újdonságok értesítésítésére), akkor jelentkezhetsz a privát Facbook csoportomba is: az Anyaság tanulható – Szelényi Anya Akadémia Közösség, ahol rendszeresen részt vehetsz ingyenes meetingeken, nézhetsz előadásokat, részt vehetsz kihívásokban, amelyek segíti az anyaságodat. Szeretettel várlak téged is, iratkozz fel, és légy tagja ennek a csoportnak, kapj hasznos segítséget, és élvezd az így felszabaduló idődet.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

a terhes nők szinte ragyognak

„A terhes nők szinte ragyognak” Mi az igazság?

Gyakran mondják, hogy a terhes nők szinte ragyognak! Mi az igazság? Ha várandósság alatt különböző félelmekkel, aggodalmakkal és negatív érzésekkel tombolnak benned, akkor ez a személyes történet segítségedre lehet.
11-stresszkezelo-otlet

11 stresszkezelő ötlet, amit várandósként megtehetsz a mentális egészségedért

A várandósság sok örömet és izgalmat hoz, de ugyanakkor stresszel is járhat. Ez a cikk 11 ötletet ad, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében és a mentális egészséged megőrzésében.
ritusok_hiedelmek

Rítusok és hiedelmek a várandósság idején

Az életünk változások sora, de egy nő életében a legnagyobb testi-lelki és környezeti állapotváltozás, átalakulás a várandósság és a szülés időszakában zajlik. Milyen hiedelmek és rítusok veszik körül a nőket ebben az időszakban? Lehet, hogy van olyan, amit nem ismertél?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!