Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Miért legyünk tudatosak a szerelem, a szexualitás, a fogantatás, a várandósság és a szülés kapcsán?

A cikk szerzője: Karner Beatrix (Boldogság mentor, Perinatális szaktanácsadó)

A tudatosan megélt élet gondolkozást, tervezést, fegyelmet, álmokat és vágyakat igényel. Ha elsodornak a hétköznapok és nem látod a célt, hogy hova tartasz, akkor a tudattalan mintáid, és a külvilágból érkező impulzusok hatnak rád.

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” – Seneca

Vagy is, ha nem tudod, hova tartasz, van rá némi esély, hogy elérsz abba a kikötőbe ahova vágyakozol, ahogyan a lottó ötösre is.  De, ha vágysz rá, megálmodod, megtervezed a lépéseket, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy eléred a célod.

Ha elindulsz az “El Camin”-on,(ami egy ős régi, de mindmáig nagyon népszerű Zarándokút Spanyolországban)  tudod, hogy a cél Santiago de Compostella. Haladsz kitartóan és következetesen napról napra előre.  Ha letérsz az útról, az a te felelősséged, az te döntésed. Nem okolhatod az időjárást, a szüleid, a párod, a szomszédod. Mégis sokan ezt teszik. Fontos, hogy sokszor elhiteted magaddal, igazi célokat határozol meg és döntéseket hozol. De valójában ugyanazokat a köröket futod, mert legbelül nem változtál. Mondjuk, úgy döntesz, hogy nem vállalsz gyermeket.

Ez egy döntés. Ebben megegyezhetünk. De ha megnézzük alaposabban mi áll a háttérben, kiderülhet, hogy a női felmenőid sorra belehaltak a szülésbe és te valójában félsz a szüléstől, és így véded meg magad. Ami teljesen rendben van. De a tudatalatti mintád hat rád. Vagyis nem szabadon döntöttél. Természetesen, a tudattalan szinten működő minták felismeréséhez kell egy külső pont, egy szakember, mert nem látsz rá. Ha megoldjuk a negatív mintát, akkor derülhet ki, hogy valójában te mit szeretnél. Ha a tudatosság szintjére emeljük ezt a negatív befolyásoló mintázatot és dolgozol a félelmeddel, akkor feloldódhat. Ha már nem hat rád a felmenőid negatív tapasztalata, akkor már valóban szabadon dönthetsz, hogy szeretnél gyermeket vagy sem. És mindkettő rendben van, ha a Lelkedből fakadó vágy.

Ez a tudatosság. Nem fojtod el az érzéseid, aggályaid, negatív gondolataid. Megvizsgálod őket, szembenézel velük, de nem táplálod őket azzal, hogy energiát adsz nekik. Egyszerűen a vágyott életedre fókuszálsz. És ha kitartóan táplálod, a félelmek szertefoszlanak. Persze a félelmek makacs jószágoknak tűnhetnek. Fegyelem kell, hogy újra és újra a vágyaid felé fordítsd a figyelmed, és ne adj energiát annak, amire nem vágysz. Ez gyakorlás kérdése, mint a biciklizés. Ne várd, hogy évtizedeken át táplált negatív minták egy hét alatt szertefoszoljanak.

Légy kitartó! Láttad az “Eddie, a sas” című filmet? Ha nem, akkor nézd meg, hogy mit jelent kitartani a vágyaid mellett és újra és újra felállni. A film igaz történet dolgoz fel.

Ha nincsenek célok, vágyak, álmok, csak a mindennapok és a túlélésért való küzdelem, tarkítva pár boldog pillanattal, akkor elsodornak a tudattalan szinten munkálkodó minták és a külvilág eseményei. Azt gondolod, hogy tehetetlen vagy a külvilág hatásaival szemben, mert úgy véled, hogy az valami különálló dolgok tőled, pedig nem. Ahogyan a holisztikus gyógyításban az emberi lényt a test – lélek – szellem egységeként gyógyítják, úgy egyetlen ember sem elkülönült a külvilágtól.

„Ahogy fent úgy lent, ahogy kint úgy bent.” – mondja a bölcs Hermes Trismegistos

Ha áldozatnak látod magad, mert veled csak megtörténnek a dolgok, akkor lemondasz az erődről. Kiadod az életed feletti irányítás lehetőségét a kezedből és sodródsz, ahogy a céltalan hajós, akinek egyetlen szél sem kedvez. Ha tudod hova tartasz, akkor felelősséget vállalsz, és nem mutogatsz másokra. Ha tudod, hogy a világodat te alakítod, akkor felelősséget vállalsz minden életedben megjelenő eseményért.

De hogyan is kapcsolódik ez a szerelem, szexualitás, foganás, várandósság és szülés témaköréhez?

Ezek a nagy témák az emberiség döntő többségét érintik, de a legtöbbször csak a felszínt kapargatják.

Az emberi élet legizgalmasabb és legfontosabb témáit nem tanítják az iskolákban

Szexualitás, szerelem, intimitás, élet és halál.

Voltak olyan tantárgyaid, hogy „egy élet átívelő szerelem” vagy „Hogyan lehet multi orgazmusod? vagy „orgazmikus szülés”? Nem? Na, itt a bökkenő.

Elindul a felnőtt életed és valami olyan dologban kellene szuper jónak lenned, amit sosem tanítottak neked.

Nézzük a párkapcsolatot.

Mivel nem tanítottak meg se otthon, se az iskolában, hogy eszik vagy isszák, mi az amiből meríthetsz? A szüleid párkapcsolati mintája. Ha mázlid volt, akkor a szüleid szerelmi házasságban éltek, életük végéig, boldogan és harmóniában. Ez a csodás kapcsolat nem csak a mesében létezik, de úgy vélem az emberiség döntő többsége nem ezt a példát látta otthon. Tehát, hozod a szülői mintát örökségül. Ha ez egy negatív minta, mondjuk édesapád elhagyta édesanyád, akkor ez hatni fog rád. Hatni fog a párkapcsolataidra, ha szeretnéd, ha nem. Vagy lemásolod, és téged is elhagy a férfi, vagy a magányt választod, nehogy elhagyjanak. De ha feloldod ezt a mintát, akkor szabadon dönthetsz az életedről.

Az sem mindegy, hogy szerelembe esel, vagy tudatosan éled meg a szerelmet.

Hogyan? Tudatosan a szerelmet? IGEN. A szerelem ajándék. Akaratlagosan nem tudunk szerelmesek lenni, bárhogyan is erőlködünk. Azonban ha két emberi lény között megtörténik ez a csoda, az már az ő döntésük, hogy elpazarolják, vagy a legmagasabb szintre emelik. Akik felélik, elfogyasztják, utána sírnak, hogy eltűnt a fény és nem marad belőle semmi, csak az unalom és a megszokás.  Sok esetben az a hozzáállás, hogy én annyit adok amennyit te. És ez oda-vissza.

Ez business Hölgyeim és Uraim! Tiszta üzlet.

A szerelemben nem méricskélünk, hanem kiáradunk és szeretünk.  Nem dekára mérik! Tápláljuk nagyon tudatosan a tüzet, fenntartva akár egy életen át. Persze, ha nem táplálod, nem vágysz rá, hogy ez így legyen, akkor újfent elsodornak a tudattalan minták, a külsőnek vélt hatások. Ha egy harmadik fél belép a kapcsolatba, pontosan lehet tudni, hogy a pár tudattalan szinten közösen döntött úgy, hogy utat enged ennek. Ha a tudatosság kevés, akkor mindenki a másikat hibáztatja. Nincs felelősség vállalás, azért ami a kapcsolattal történt. Mondjuk, hogy elhanyagolták a partnerüket, vagy ráuntak. Tudom, hogy ezt nehéz ezt beismerni. Sokszor könnyebb ezt egy külső pontra terhelni és rá haragudni. Nő és férfi sokszor kölcsönösen szapulja egymást. De ha őszintén magadba nézel, tudod-e a másikat csodálni, felnézni rá? Ja, hogy nem? Akkor miért is lenne melletted egy ragyogó társ?

Vagyis a változás kulcsa mindig benned rejlik. Te vagy a kulcs! Ha látod az életterved, ha tudod hova tartasz, akkor annak megfelelően gondolkozol és cselekszel.  Tudod, hogy mit szeretnél megvalósítani az életed minden területén. És itt nem az egotikus akarásra, célokra gondolok, hanem arra a magasabb rendű célra, hogy kibontakoztasd Önmagad, hogy válaszolj a Lelked hívására. Amikor kapcsolódsz a Lelkeddel és tudod, érzed, hogy mit szeretnél megvalósítani az életeddel. 

„Az élet nem keresés, hanem teremtés.” – mondja N.D. Walsch

Az életed a mű, és Te vagy a művész.

Dönthetsz minden pillanatban másként. Ha nem tetszik, amit létre hoztál, akkor alkoss mást. Ha az a vágyad, hogy a legmagasabb szinten éld meg a szerelmet, és ezt meg tudod fogalmazni önmagadnak, az már a tudatosságod egy szintjét mutatja. Millió lehetőség közül te most pl. nem az aszkéta életet választod. Nem fogsz egy tibeti kolostor csöndjében meditálni, hanem a boldog szerelemben megélt párkapcsolatot választod.  És mindkettő rendben van. Csak legyen a tiéd.

A te Lelkedé. Érted már? És ha megvan a vágy, akkor tegyél érte minden áldott nap. Akkor válogasd meg a gondolataid. És tudatosan dönts úgy, hogy pl. a párod szidalmazása helyett az ő csodálatát választod. Támogatod őt, emeled őt.  Tiszteled, teljes szíveddel befogadod és elfogadod őt. Akkor nem keresel kiskapukat. Nem fojtod el az érzéseid, amik nem olyan nagyszerűek, mert éppen nem úgy viselkedett, ahogy szerettem volna. Tudatosítod a dühöt, neheztelést stb. De tudod, hogy ez rólad szól. Ha harmóniában vagy, a társad is ezt tükrözi vissza.  Tehát újra és újra visszaveszed az életed, az érzéseid feletti kontrollt és tudod, hogy te vagy az egyetlen, aki felelős a saját érzelmi állapotaiért.

Nézzük most a szexualitást és az intimitást.

Nagyszüleink még külön ágyban aludtak. Fenntartva a poláris, férfi-női energiák közötti vibrálást, még ha nem is így fogalmazták meg:). Ha ott alszunk összebújva, ahol szeretkezünk, a férfi és nő közti energia előbb vagy utóbb semlegessé válik. Eltűnik az izzás, a pezsgő állapot és létrejön, egy semleges „testvéri” együttlét. Tehát vannak nagyon egyszerű praktikus dolgok hétköznapi szinten. Ahol szeretkezel, ott ne aludj!

Lehet szexelni és lehet szeretkezni, szerelmeskedni. Te döntesz.  Az élet e gyönyörű ajándékát ösztönből 2 perc alatt megélni, miközben szól a tv, fáradtak vagytok. De lehet tudatosan készülni a romantikus együttlétre. Díszbe öltöztetni a szívedet. Díszbe öltöztetni a teret, ahol szeretkezel. Gyertyákat gyújtani, füstölővel illatosítani, bekapcsolni egy szép zenét.  És tudjuk, hogy a szavaknak teremtő ereje van. Nem mindegy hogy azt mondod a szerelmedre, hogy „Papamaci” vagy „Szerelmem”.

Ha az életed középszerűen éled, és középszerű döntéseket hozol, akkor hogyan várhatod, hogy az a nagyszerű életed legyen, amiről álmodtál?

Te magad legyél az életed művésze! Legyél a párkapcsolatod művésze! Legyél a szeretkezés művésze!  

Lásd magad életed csodás teremtőjeként. A hétköznapi jelleggel, gyorsan megvalósított, rosszabb esetben „letudott” szexelés teljesen banálissá és profánná teszi a kapcsolatot. Ha instant zacskós levesből főzöl, ne várj Michelin csillagos éttermi színvonalat.

Sokan kérdezik, hogy a hétköznapi rohanásban erre kinek van ideje. Szabadon döntesz. A te életed. De ha az akadályokra fókuszálsz a teremtés helyett, akkor az akadályokat teremted. Te döntesz, arról, hogy az egész napi rohanás után hulla fáradtan letudod a szexet, vagy tudatos lényként úgy döntesz, hogy a szeretkezés kiemelt, különleges idő lesz. Mondjuk pénteken este időt szánva arra, hogy felkészülj egy randevúra a szerelmeddel.

A szeretkezés, ha csak a saját vágyaidat akarod kiélni, akkor üressé válik.

Ez a fogyasztói hozzáállás. Mikor jól vagy, szereted magad és önmagamban is jól vagy, akkor túlcsordul a szeretet és ki kell áradnod. Úgy érzed, hogy adnod kell. Ha csak elvenni akarsz, akkor koldus vagy. Nem gyakorlod az uralkodónői / uralkodói minőséget mikor megosztod a végtelen gazdagságod. Ne legyél koldusok a saját életedben. Ennél sokkal többre vagy hivatott.

Mindenki szeretetre és elismerésre vágyik. Add meg ezt önmagadnak, a szeretteidnek, a környezetednek. Álmodj nagyot! Ne érd be kevesebbel, mint a végtelen! Hiszen, ha a szerelemből gyermek fogan, neki ezt a végtelent szeretnéd majd átadni. Te sem szeretnél kevesebbet adni neki, ugye?

A gyermekeinknél elsődlegesen a saját példánk hat. Erőlködhetünk, mondhatunk sok mindent és tilthatunk sok mindent, ha a szavaink és cselekedetink, nincsenek harmóniában, a gyermeked érezni fogja, és másolni fogja a boldogtalanságod vagy a boldogságod. Miért ne teremtenél boldog életet és vállalnál úgy gyermeket, hogy ezt oszd meg vele örökségül?

A nő és a férfi is teljesen tudatosan készülhet a gyermekvállalás hatalmas és csodás feladatára.

A szakértő szem számára a nő lehetséges elakadásai a várandósság és a szülés alatt előre láthatóak. Érzékelhetőek azok a pontok ahol a várandósság nehezített lesz, ami kihat a szülésre is. Ha egy nő tudatosan készül az anyaság csodáját, sok csalódástól, fájdalomtól akár veszteségtől kímélheti meg önmagát.

A fel nem dolgozott veszteségek begyűrűzhetnek a várandósságba vetélés formájában. De ha ezt tudod, akkor feldolgozható előre a veszteség és nem kell a várandósságra terhelni ezt.

Ha a nő fél a szüléstől, az intimitásban is vannak blokkjai.  Ha fél az intimitástól, az életnek sem tudja átadni önmagát, és az orgazmusnak sem. Ha feloldja a félelmét a szüléstől, ez hatni fog az intimitáshoz való viszonyára, az orgazmus készségére, az életbe vetett bizalmára.

A női nemi szerv analóg a szájjal, ha nem tudom kimondani, amit szeretnék a nemi szerv szintjén is zártság lesz. Ha oldódik a torok szintjén a blokk, akkor oldódik az intimitásban is. Ha oldódik a blokk a nemi szerv szintjén, akkor ki tudsz majd mondani dolgokat.

Az első intim kapcsolatod az édesanyáddal való kapcsolat. Érinti a párkapcsolatot, a gyermekkel való kapcsolatot, a világban való helyed, a szexualitáshoz való viszonyod. Ha intim viszonyban vagy önmagaddal, szereted a tested, akkor annak kikerekedését megváltozását is szeretettel fogadod a várandósságod alatt. Ha harcban állsz magaddal, elutasítod a tested, nehezített terep lesz a várandósság is.

A tudatosan megélt élet, nem középszerű élet.

A tudatos emberi lényt nem sodorják el az események, a külső hatások, irányzatok, áramlatok, vélemények, ítélkezések. És a tudatos emberi lény nem ítél meg másokat, nem ítélkezik mások felett. Életével irányt mutat, példát mutat. Tudja hova tart, mert van víziója. Tudja, hogy hogyan távozik majd erről a földről és nem tölti el félelemmel a távozás gondolata. Tudatosan készül a halálra is. Hiszen aki fél meghalni, az fél élni is. Aki fél a haláltól, fél az intimitástól, fél mélyen szeretni. Csak felszínes adok-kapokban él.

Tudd hová tartasz!

Ha boldog párkapcsolatban szeretnél lenni, ne érd be szeretői pozícióval! Ha gyermeket szeretnél, ne ragadj le olyan kapcsolatban, ahol a párod nem akar gyermeket.

Tegyél a vágyaidért minden nap. És kérd a szakemberek támogatását az úton. Ők a te külső pontod, azért hogy ráláthass magadra. Mutatják az utat, hogy az életed a legnagyobb teljességében megélhesd. Válassz olyan mentort, perinatális szaktanácsadót, aki éli is azt, amiről beszél! És megérti, ezt a sokrétű többszörösen összetett kapcsolódást az élet, az univerzum, az intimitás, a szülés, szeretkezés, a transzgenerációs hatások között.

A cikk szerzője: Karner Beatrix (Boldogság mentor, Perinatális szaktanácsadó) Vedd fel vele a kapcsolatot, ha szükséged van beszélgetésre! Bátran hivatkozz a Szelényi Anya Akadémiára.

Kérj Hamar-Szelényi Évától „Babaprojekt” konzultációt.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

Ildivel_interju4

Miért beszélgettem egy esküvőszervezővel?

Az ENJOY Wedding megálmodójával, Polacsekné Kővágó Ildikó, esküvőszervezővel beszélgettem, szerintem téged is érdekelhet, hogy miről beszélgethet egy esküvőszervező és egy baba-mama szakértő.
ki az a perinatális szaktanácsadó

Ki az a perinatális szaktanácsadó?

Megtudhatod, hogy milyen segítő szakember a perinatális szaktanácsadó, és kiknek, miben tud segíteni. Miért fél sok nő a szüléstől? Milyen lehet egy szülésélmény feldolgozás. Mit mondd a szakember, kiket érint a perinatális téma?
12ölelés kell a boldogsághoz

Tizenkét ölelés kell a boldogsághoz

Mennyi érintésre, ölelésre van szüksége egy embernek, a napi túléléshez, a mindennapi a boldogsághoz? Mikor fejlődik ki a tapintás érzékelése és mi az utolsó érzékszervünk, ami még az öregséget is túléli?

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!