Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

Barangolj a családdal, podcast interjú

Miért kirándulj, barangolj a családdal akár a teljes Magyarországon is?
A Barangoló család blog szerzőjével, Kovács-Mihócza Orsival beszélgettünk a kirándulásaikról. Orsi blogja a kirándulást szeretők és a laikusok felé is megmutatja, hogy milyen kisgyerekekkel kirándulni, világot járni.

Szeretettel ajánlom a beszélgetésünkről készített Podcastet mindenkinek. Hallgasd meg a Podcastet Orsival a barangolásaikról, itt a Szelényi Anya Akadémia Youtube csatornáján, Oris a Klubdélelőtt könyv szerzője és a Barangoló család bloggere.

Nézd meg a fél órás beszélgetésünk vázlatát:

Kirándulj a családdal!

Orsinak 5 gyermeke van, a legidősebb 14 éves a legkisebb 4. A férjével már a kapcsolatuk elejétől járták az országot, rendszeresen kirándultak. Szeretik a Geocaching játékot is. Idegenforgalmi közgazdászként Orsi mindig is szívesen látogatta meg a megújult várakat, kastélyokat, kiállításokat.

Ahogy jöttek a gyerekek, eleinte megszakadt ez a rutin, de Orsi gyorsan rájött, hogy “kiszabadulhatnak” és “ismét lehet menni”, úgy látták, hogy bár vannak nehézségek, de kisgyerekkel is működik a dolog.

“Ez működik kisbabával is! Miért is ne tudnánk őt is magunkkal vinni? Kell legyen nálunk mindig egy kis cucc, ami velünk van. Ennyivel több a dolog, meg figyelni kell az alvási és evésiidőkre.”

Egy idő után azon kapták magukat, hogy az ismerőseik közül mindenki őket kérdezi kirándulós tippekről, szállásokról – így jött az ötlet, hogy le is írja ezeket a hasznos dolgokat.

Kisgyerekkel kirándulniA Barangoló család blog megszületése

A blog 2013-ban indult, és először csak az ismerősök között terjedt, de nagyon hamar népszerű lett. Minél több helyen jártak, annál több olvasójuk lett. Sok szálláshely is keresi Orsiékat, mert az ő szállásajánlói hasznosabbak nekik is.
A kirándulós tapasztalatok további haszna

Orsi 8,5 év után látja, hogy nagyon hasznos a gyerekeknek is a blog: megkönnyíti az emlékezésüket és növeli a családi értéktárukat. Fontos az emlékek lejegyzése a gyerekek számára és maga a kirándulás is, ami kinyitja a világukat. A kulturánk és a környezetünk közzelfogható közelsége, megtapasztalása, a természet változásainak szemlélése rengeteget ad a gyerekeknek.


Mit kap még a gyerek? Mit hasznosít a felnőtt?

Minketten tapasztaltuk a kirándulások, kulturális ismeretszerzések hasznát mind a gyermekekre nézve, mind felnőtt emberre nézve is.

  • Széles látókör
  • Nyitottság
  • Önbizalom
  • Saját testük ismerete
  • Kitartás
  • Alkalmazkodó képesség megtanulása
  • Talpraesettség.

Az életre tanítanak meg ezek a barangolások. A fizikai emlékek hatalmas szellemi plusszt adnak.

Közös programnak is kiváló

Társasággal menni a legjobb, legkönnyebb a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A gyerekek jobban bírják, észrevétlenül teljesítenek nehezebb szakaszokat is. A felnőtteknek is szuper beszélgetési lehetőség, minden egyéb előnye mellett.

Te is belevágnál?

Sosem késő elkezdeni a kirándulás élményt és bevezetni a gyereket ebbe a csodás rutinba.

Hogyan, mivel érdemes elkezdeni?

Orsinál rengeteg a praktikus információ megtalálható a blogon, érdemes olvasgatni (pl: Ajánlott helye, konkrétumok, pl. mikor érdemes elindulni, hol található a wc, hány órakor induló körbevezetésre jelentkezz be a kisgyerekkel?)

Mindent megtalálsz a blogon azzal kapcsolatban is, hogy hogyan szervezhetünk olyan kirándulást, nyaralást gyerekkel, ami JÓ lesz mindenkinek.

Az információ hatalom és biztonság. (Szuper személyes élmény a podcastben.)

Sokszor kényelmesebb lenne otthon maradni,
de érdemes beletenni az energiát,
mert hatalmas rövid és hosszútávú ajándékokat ad
egy-egy ilyen nap a család életébe.
A barangolás nagy hozzáadott értékkel bír.  


Orsi írt egy könyvet is

Egy kicsit más, de kisgyerekeses anyáknak is nagyon hasznos témában, arról is beszélgettem vele, azt meghallgattad már? Ha még nem, akkor hallgasd meg ide kattintva.

Én pedig ez úton is köszönöm Orsinak a beszélgetéseket, élmény volt!

Két ajánlott program:

“Potyautassal a Kéken” mozgalom:

Kisbabás, hordozós túrát hirdet a Facebook-on a szervező, olvass róla itt a Potyautassal a kékek.

“Mama nézd!” programok:

Ezek is kisbabás kulturális programok, kisgyerekes vezetések. Nézd meg a 2022.04.07-es programot!

Remélem meghallgattad az interjút, és kedvet kaptál te is a barangoláshoz akár már várandósan, vagy a kisbabátokkal együtt bátran fedezzétek fel Magyarország csodás tájait. Élvezzétek a kincseinket!

Köszönöm, hogy velük tartottál.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

ki_a_mikulas

Hogyan és mikor valld be, hogy ki a Mikulás valójában?

Kell-e a karácsonyi csoda varázsa a gyereknek? Mit mondj neki a Mikulásról? Hogyan és mikor valld be az igazat? Nem fogja úgy érezni, hogy végig hazudtam neki? Mit javasol a baba-mama szakértő?
babamamaklub

A baba-mama klub titkai

Mik lehetnek egy baba-mama klub titkai? Hogyan indítsd klubot, vagy hogyan vegyél részt rajta anyaként? Milyen témákkal találkozhatsz?
babajelek

Gesztusok és jelek szerepe a beszédfejlődésben

Nem beszél még, de gesztusokkal és jelekkel is kommunikál, de hogyan? Már a fejlődő magzat is érzékeli, hallja a szülei beszédét, környezete hangjait, hogy mielőbb ráhangolódjon a világra, amibe majd belecsöppen.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!