Szelényi Anya Akadémia

Mert az anyaság tanulható! 

A baba-mama klub titkai

Mik lehetnek egy baba-mama klub titkai? Hogyan indítsd klubot, vagy hogyan vegyél részt rajta anyaként? Milyen témákkal találkozhatsz? Egy szuper beszélgetésem volt Kovács-Mihócza Orsival a könyvéről. Nagyon sok témában rezonáltunk, ha lehetek egy kicsit nyelvújító, de gondolom, hogy értitek. Orsival sok közös témánk van, és nagyon élveztem vele a beszélgetést. Szeretettel ajánlom az erről készült Podcastet mindenkinek, de különösen azoknak, akik éreznek magukban elhivatottságot arra, hogy anya közösségeket, baba-mama klubokat vezessenek. Itt a Szelényi Anya Akadémia Youtube csatornáján hallgathatod meg a beszélgetés Orsival a Klubdélelőtt könyv szerzője és a Barangoló család bloggere.

Miről is beszéltünk? Fogadd szeretettel a rövid kis összefoglalómat, ha nincs 1 órád meghallgatni a beszélgetést.

Hogyan jött a közösségépítés az életedbe? Hogyan lehet valaki jó közösségépítő?

Kell egy megfelelő alkat, személyiség, tapasztalat, aki motorja lehet egy-egy ilyen közösségnek. Orsinak a munkája is kapcsolódott ahhoz, hogy szervezzen, kommunikáljon, vezessen, nagyon élvezte, amikor megszületett az első gyermeke egy idő után érezte, hogy hiányzik neki ez a fajta pörgés, hogy közösséghez tartozzon. Lehetősége volt neki is egy majd két gyerekes anyaként baba-mama klubokban vett részt. S fokozatosan erősödött benne az érzés, hogy ő is képes ilyen csoport vezetésére, hogy máshogy akár jobbak is lehetnének ezek az alkalmak, ráadásul elvégezte a tanítóképzőt, ahol sokat tanult a gyermekekről is.

Adódott egy lehetőség, és egy barátnőjével ketten kezdett el egy klubot felépíteni, vezetni, de egy idő után egyedül maradt a feladattal. Az elején nagyon alapozott azokra, akik jártak a klubba, de hamar belátta Orsi, hogy ez egy olyan közösség, ahol van, aki tud “beleadni” és van, aki nem. És ezt el kell fogadni – innentől lett Orsi nagyon jó vezető.

Ha egy személyben vezet valaki egy Klubot, közösséget, akkor könnyebb annak vezetni, akinek van egy erős hátországa (nagymama, barátnő), akire tud számítani, hiszen az a legnehezebb, hogy a Klubban anyaként és vezetőként is ott lehess. Mégis fontosak a megoldási praktikák, és hogy megosszuk ezeket másokkal is

Ha van nehéz időszak, akkor nem szabad feladni, folytatni kell, mert lesznek még olyan anyukák, akik szeretnének jönni. Fontos különválasztani, hogy önkéntesként viszed a klubot, vagy szakemberként?

Ha egy közösség egy helyszínhez kapcsolódik és a vezető kinő belőle (pl. a gyerek már nagyobb lesz), akkor szuper, ha át tudja adni a közösség vezetői feladatot. Szükséges az alázat a közösség felé, a közösség tagjai felé. Fontos, hogy érzékeld, hogy a csoport dinamikája mit kíván, mire van szüksége a tagoknak – kell a rugalmasság is.

A beszélgetésből azt is megtudod, hogyan add át a klubvezetést másnak.

Kinek ajánlja Orsi, kinek segíthet a Klubdélelőtt könyv? Miről szól a könyv?

Klubtagoknak és vezetőknek ajánlja, bármilyen anya-közösségbe. Sőt az első babásoknak kifejezetten segíthet a k

önyv: a témák felsorolása egy tapasztalat gyűjtemény. (Pl: gyerek étkezési problémák, otthoni torna – hol induljak el?)

Az Orsiéknál bevált módszerek gyűjteménye.  Sok önismereti dolog is van a könyvben, hisz sok anya még nem ismeri jól önmagát és ez egy nagyon fontos dolog. Sok nagyszülő is olvassa a könyvet, hogy megismerje a mostani anyukák problémáit.

Fontos, hogy információt és ezzel magabiztosságot ad az anyukáknak, amivel a hétköznapok könnyebbek lesznek. A túl sok információ között is el kell, hogy tudjunk igazodni.

A Szelényi Anya Akadémia Anya Tananyag Bázisa is ebben segít, segít eligazodni az információk káosza között, hogy megfelelő forrásból szerezzünk megoldásokat. Van, amihez kell a szakember, és tudni kell, hogy mikor szükséges pl. gyerekorvoshoz menni. Ne csússzunk le a legmegfelelőbb segítségről, hanem tanuljuk meg, hogy mikor kihez forduljunk. Az Anyaság tanulható. Kezdd el időben a felkészülést. Orsi könyve is segít, de akár már korábban, itt a Szelényi Anya Akadémián.

Mások hogyan csinálják?

A könyv 3. fejezetében azt olvashatjuk, hogy mások hogyan csinálják a baba-mama klubokat. Covid alatt erről kérdőíves interjú rész készült, más klubvezetőkkel.

Azoknak is jó szívvel ajánlja Orsi, akiket érdekel, hogy hogyan lehet nulláról felépíteni egy klubot. Milyen segítséget kell szerezni? Önkéntesség, folyamatos munka. Mi a klub, mi nem klub? Ezzel a könyvvel bárki el tud indítani egy klubot, ha akar.

Baba-mama klub vagy női kör?

A beszélgetésben erre is kitértünk, ahol baba és gyerek téma van, vagy valamilyen tanulás történik a neveléssel kapcsolatban, ott természetesen van helye apáknak, de lehetnek olyan klubbok, ami csak anyukáknak szólnak. A csoportvezetés egy baba-mama klubban olykor előhozza a szabályokat, a csoport dinamikájának segítő moderáláshoz szükség lehet a szabályokra is, amikre mindenki igent mond. Pl.  jöhet-e nagyobb gyerek, apuka, stb.

Van, amikor szükséges, hogy moderáljuk a találkozót, a beszélgetést és fel kell vállalni néha a konfliktust is a közösség érdekében.

Ahogy ebből a kis összefoglalóból is látod, hogy egy nagyon izgalmas beszélgetésünk volt, hallgasd meg, ha még nem tetted, és biztatlak, hogy vedd meg magadnak vagy másoknak is Orsi könyvét!

Hol lehet megvásárolni a könyvet?

A Klubdélelőtt könyv oldalán. Ezen kívül az Új Ember és a Szent István Társulatnál is, de hamarosan Libriben és Lírában is kapható lesz.

Köszönöm a beszélgetést, folytatjuk más érdekes témával is.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is:

Hasonló tartalmak:

ki_a_mikulas

Hogyan és mikor valld be, hogy ki a Mikulás valójában?

Kell-e a karácsonyi csoda varázsa a gyereknek? Mit mondj neki a Mikulásról? Hogyan és mikor valld be az igazat? Nem fogja úgy érezni, hogy végig hazudtam neki? Mit javasol a baba-mama szakértő?
babajelek

Gesztusok és jelek szerepe a beszédfejlődésben

Nem beszél még, de gesztusokkal és jelekkel is kommunikál, de hogyan? Már a fejlődő magzat is érzékeli, hallja a szülei beszédét, környezete hangjait, hogy mielőbb ráhangolódjon a világra, amibe majd belecsöppen.
mesék szerepe

A mese szerepe a gyermek életében

Mikortól meséljek a gyermekemnek? Sok anyát foglalkoztat ez a kérdés. De vajon gondolkodtál-e már azon, hogy honnan a késztetés, hogy minden este mesélj neki? Erre és a mesékkel kapcsolatos sok egyéb kérdésedre választ kapsz ebből az írásból.

Ki írja a ezeket a bejegyzéseket?

Hamar-Szelényi Éva

Baba-mama szakértő és a Szelényi anya akadémia alapítója

Több diplomás szakértőként az anyává válás útján segítem a nőket, jellemzően az első babásoknak vagy külföldön élőknek vagyok első számú választása.

Évi

Kedvenceim

Érdekesnek találhatod

6 kérdéskör leleplezése a várandósság és az elhízás témájában, hiteles infók a terhesség előtti vagy alatti hízásról és az egészségre veszélyes tényezőkről

Facebook csoport

Szakértői segítségek, előadások, meetingek egy privát, de ingyenes csoportban, a Szelényi Anya Akadémia Közösségben.

Instagram

Szeretettel várlak az Instagramon is, kövess be!

Podcast

Hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Podcast csatornáját Spotify-on!

Vagy hallgasd a Szelényi Anya Akadémia Apple Podcast-et!